Opetusta kirkkoon liittymisestä kiinnostuneille

Ajankohtaista | 12.10.2023

Katekumeeniopetusta tai -ohjausta on tarjolla kaikissa seurakunnissa, tulevana sunnuntaina 15.10. alkaa opetusryhmä myös Espoossa. Helsingissä on tarjolla opetusta myös englanniksi ja venäjäksi.

Mirharasia

Ortodoksiseen kirkkoon liittymistä edeltää aina ajanjakso, jonka kuluessa kirkosta kiinnostunut perehtyy tavalla tai toisella kirkon oppiin ja jumalanpalveluselämään. Tätä kutsutaan katekumeeniajaksi.

Monissa seurakunnissa järjestetään kirkkoon liittymistä harkitseville ryhmämuotoista katekumeeniopetusta, jonka esikuvana on varhaiskirkon aikainen kasteopetus. Se alkaa tyypillisesti syksyllä ja jatkuu aina kevääseen saakka. Jos ryhmäopetusta ei ole järjestetty tai siihen osallistuminen on syystä tai toisesta vaikeaa, seurakunnan papisto ohjaa kirkkoon liittymistä suunnittelevia henkilökohtaisesti.

Kirkkoon liittäminen on ajankohtaista vasta tutustumisvaiheen jälkeen. Ennen kirkkoon liittämistä liittyvä osallistuu ensimmäistä kertaa katumuksen sakramenttiin eli käy synnintunnustuksella. Hän valitsee itselleen myös taivaallisen esirukoilijan (nimikkopyhän) ja ortodoksisen kummin.

Jos liittyjä on aiemmin saanut kasteen esimerkiksi evankelis-luterilaisessa kirkossa, hänet otetaan kirkon jäseneksi mirhavoitelun sakramentin kautta. Jos liittyjää ei ole aiemmin kastettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, kirkkoonliittämisprosessi alkaa kasteesta. 

Mitä on tarjolla tänä syksynä?

Oheen on listattu kaikki Suomen ortodoksiset seurakunnat. Ne ovat maantieteellisesti laajoja, joten ryhmäopetukseen osallistuminen voi olla paikoin vaikeaa. Silloin kannattaa kysyä seurakunnasta, voiko opetukseen osallistua etäyhteyksin. Pelkän etäopetuksen varaan ei kuitenkaan tule jättäytyä, vaan sitä tulee täydentää erikseen sovittavalla tavalla seurakunnan papiston ohjauksessa. Myös aktiivinen osallistuminen kirkon jumalanpalveluksiin on tärkeä osa kirkon jäsenyyteen kasvamista.

Mukaan voit tulla missä vaiheessa tahansa, joten älä murehdi, jos et ehdi mukaan ensimmäisellä kerralla. Opetus on aina maksutonta.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan ortodoksiseen kirkkoon!

Turun ortodoksinen seurakunta

 • Kurssi koostuu yhteisistä jumalanpalveluksista, kokoontumisista ja luennoista sekä henkilökohtaisista keskusteluista. Tapaamiset seurakuntasalilla ja kirkossa (Yliopistonkatu 19) seuraavasti: Ti 5.9. klo 18.00 / Su 1.10. klo 10.00 / Ti 10.10. klo 18.00 / Su 29.10. klo 10.00 / Ti 14.11. klo 18.00 / Su 26.11. klo 10.00 / Ti 19.12. klo 18.00. Ilmoittautumiset seurakunnan toimistoon (turku@ort.fi). Lisätietoja: pastori Mikko Leistola (mikko.leistola@gmail.com).

Helsingin ortodoksinen seurakunta

 • Helsingissä syyskauden opetus alkaa ehtoopalveluksella ja infotilaisuudella torstaina 14.9.2023 klo 17.30 Uspenskin katedraalissa (Kanavakatu 1). Yhteiset tapaamiset koostuvat lauantailuennoista ja sunnuntaikeskusteluista noin kaksi kertaa kuukaudessa. Lisäksi kurssilaisia johdatetaan osallistumaan kirkkovuoden eri jumalanpalveluksiin. Lisätietoja antavat Helsingissä rovasti Teo Merras (040 540 3200 ja teo.merras@ort.fi), pastori Kimmo Kallinen (040 707 9609 ja kimmo.kallinen@ort.fi) sekä pastori Sergei Petsalo (040 620 5944 ja sergei.petsalo@ort.fi).
 • Helsingissä Pyhän Kolminaisuuden kirkolla (Unioninkatu 31) järjestetään katekumeeniopetusta myös venäjäksi. Tiedustelut: heikki.huttunen@ort.fi
 • Helsingissä katekumeeniryhmä myös englanniksi: starting on Thursday, 12.10. from 18:00–19:00 pm in the ”Kotikirkko”, Liisankatu 29 A (4.floor), 00170 Helsinki. You can join also later. We continue the meetings on Thursdays every second week until May 2024. If you are interested or want to know things beforehand, please contact Father Peter: peter.schiel@ort.fi, tel. +358 40 923 1296
 • Espoossa ensimmäinen kokoontuminen Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Tapiolassa (Kaupinkalliontie 2) sunnuntaina 15.10 klo 12.30. Ennen kokoontumista on mahdollista osallistua liturgiajumalanpalvelukseen, joka alkaa kello 10. Lisätietoa antaa pastori Petri Korhonen (petri.korhonen@ort.fi).
 • Vantaalla katekumeenikerho käynnistyy tiistaina 5.9. klo 18 Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa Tikkurilassa (OSOITE). Opettajana toimii rovasti Mikael Sundkvist. Ilmoittautuminen: mikael.sundkvist@ort.fi tai 050 3509 356.
 • Porvoossa ja Järvenpäässä toimii yhteinen ortodoksia- ja katekumeenikerho. Tapaamiset Järvenpäässä Jumalanäidin Kazanilaisen ikonin kirkon alakerrassa (Kartanontie 45) keskiviikkoina 11.10. ja 8.11., molempina päivinä klo 18. Kerhoa voi tällöin seurata etäyhteyksin Porvoon kirkon Facebook-sivuilta. Kerho kokoontuu Porvoossa Kristuksen kirkastumisen kirkon seurakuntasalilla (Vanha Helsingintie 2) keskiviikkona 27.9 ja 22.11. klo 18 ja silloin kerhoa voi seurata etäyhteyksin Järvenpään kirkon Facebook-sivulta. Lisätietoja: rovasti Andrei Verikov (040 923 1215 tai andrei.verikov@ort.fi)
 • Muut alueet Helsingin seurakunnassa: ota yhteys lähimmän kirkon pappiin. Yhteystiedot löydät täältä: https://www.hos.fi/yhteystiedot/tyontekijoiden-yhteystiedot/

Kaakkois-Suomen ortodoksinen seurakunta

 • Seurakunnassa ei järjestetä ryhmäopetusta kirkkoon liittymistä suunnitteleville. Ohjauksesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kirkkoherra Timo Tynkkyseen (timo.tynkkynen@ort.fi).

Kuopion ortodoksinen seurakunta

 • Opetus alkaa keskiviikkona 27.9. ja jatkuu joka toinen keskiviikko. Opetusillat alkavat ehtoopalveluksella Pyhän Nikolaoksen kirkossa (Sepänkatu 7) kello 17, luennot viereisellä seurakuntasalilla noin klo 17.30 alkaen. Lisätiedot: rovasti Arto Leskinen (arto.leskinen@ort.fi, 040 548 6545).

Saimaan ortodoksinen seurakunta

 • Opetusta on tarjolla neljällä paikkakunnalla. Kokoontumiset alkavat Varkaudessa 21.9. klo 17 (Relanderinkatu 5), Mikkelissä 20.9. klo 18 (Paavalinkatu 4), Pieksämäellä 27.9. klo 18 (Vanha Mikkelintie 18) ja Savonlinnassa 28.9. klo 17 (Olavinkatu 29). Kurssi tarjoaa perustietopaketin ortodoksisesta uskosta, elämästä ja kulttuurista. Ilmoittautumiset ja lisätiedot Mikkelin ja Pieksämäen osalta: pastori Mikko Mentu (050 593 1383, mikko.mentu@ort.fi). Ilmoittautumiset ja lisätiedot Varkauden ja Savonlinnan osalta: pastori Bogdan Grosu (040 480 3677, bogdan.grosu@ort.fi)

Jyväskylän ortodoksinen seurakunta

 • Ortodoksisuus tutuksi -kurssi alkaa Jyväskylässä keskiviikkona 6.9. klo 18 Kristuksen ylösnousemuksen kirkolla (Rajakatu 39).  Jouluun jatkuva kurssi kokoontuu keskiviikkoisin kahdesti kuussa. Ilmoittautumiset ja lisätiedot: pastori Joonas Ratilainen (joonas.ratilainen@ort.fi). Etäosallistuminen on mahdollista, ja se on tarkoitettu ensisijaisesti pitkämatkalaisille. Kerro etäyhteystarpeestasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Joensuun ortodoksinen seurakunta

 • Katekumeenikurssin ensimmäinen kokoontuminen keskiviikkona 6.9.2023. Aloitamme ehtoopalveluksella Pyhän Nikolaoksen kirkossa (Kirkkokatu 32) klo 17.00. Jumalanpalveluksen jälkeen osallistujille jaetaan tarkemmat tiedot kurssin kulusta. Ilmoittautumiset: pastori Harri Linnalle (harri.linna@ort.fi, 0400151829).
 • Joensuun seurakuntaan kuuluvassa Ilomantsin kappeliseurakunnassa annettavasta opetuksesta saa lisätietoja pastori Janne Piiroiselta (janne.piiroinen@ort.fi).

Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta

 • Katekumeenikurssi alkaa torstaina 21.9. ja kokoontuu ehtoopalveluksen jälkeen joka toinen torstai kello 17.00 Pyhän Kolminaisuuden katedraalissa Oulussa (Torikatu 41). Lisätiedot: pastori Tuukka Rantanen (tuukka.rantanen@ort.fi). 

Taipaleen ortodoksinen seurakunta

 • Taipaleella opetus toteutuu yhteistyössä Joensuun ortodoksisen seurakunnan kanssa. Etäosallistumisen mahdollisuuksia selvitetään. Lisätiedot: pastori Nemanja Balcin (nemanja.balcin@ort.fi).
 • Taipaleen seurakuntaan kuuluvassa Nurmeksen kappeliseurakunnassa ortodoksisuus tutuksi -piiri kokoontuu seurakuntasalilla ensimmäisen kerran 21.9 klo 17.30 (Salmenkatu 5). Tämän jälkeen kokoontumiset noin kahden viikon välein torstaisin ehtoopalveluksen jälkeen. Lisätiedot: pastori Tapio Juntunen (tapio.juntunen@ort.fi, 040 1634430).

Tampereen ortodoksinen seurakunta

 • Katekumeenikurssin avaus Nikolainsalilla (Tuomiokirkonkatu 27, sisäpiha) torstaina 7.9. klo 18. Kevääseen saakka jatkuva kurssi limittyy yhteen seurakuntaopetuksen kanssa. Tapaamiset tiistai- ja torstai-iltaisin, varsinainen katekumeeniopetus torstaisin noin joka toinen viikko. Opetukseen voi osallistua myös etäyhteyksin. Lisätiedot ja etäopetukseen ilmoittautuminen: isä Tuomas Kallonen tuomas.kallonen@ort.fi.

Kuva: Markus Hänninen