Kirkkotekstiilien kierrätystä ja sijaiskanttorikoulutusta

Ajankohtaista | 19.09.2023

Valamon opistossa järjestetään lokakuussa kaksi kiinnostavaa seurakuntien tarpeisiin suunniteltua kurssia.

Ensimmäinen kursseista on Kirkkotekstiilien uusiokäyttö (20.–22.10.2023). Kurssi johdattaa kohti ekologisempaa ja kestävämpää kirkkoa.

Nettikaupoista tilattavat tekokuituiset ja hiilijalanjäljeltään raskaat tekstiilit voidaan ainakin osittain korvata luomalla uutta luonnonmateriaaleista valmistetuista vanhoista tekstiileistä. Kauniisti patinoituneet kierrätysmateriaalit myös monesti istuvat pyhään tilaan uusia paremmin - ne ovat pyhittyneet käytössä vuosikymmenten ajan ja ovat osa yhteistä historiaamme.

Seurakuntien varastoon on saattanut joutua feloni, joka on raskas tai väärän kokoinen. Kirkossa voi olla stikari, jossa on huono vuorikangas tai liinoja, joiden koko tai väritys ei ole ehkä sopiva siihen kirkkoon, missä ne ovat. Kurssin tarkoitus on suunnitella, miten vaikkapa kahdesta pienestä liinasta voi tehdä yhden ison, joka tulee uudelleen käyttöön. Jos kirkkoon tarvitaan esimerkiksi lasten stikareita, voidaan kurssilla tehdä sellaisen vanhasta käytöstä poistetusta felonista, aikuisten stikarista tai vaikkapa liinoista. Tai kurssilla voi suunnitella myös pelenan tai ikoniliinan. Nyt on myös hyvä mahdollisuus tehdä inventaariota vanhoista tekstiileistä ja huolehtia, että ne tulevat asianmukaisesti ”kiertoon”.