Valamon Ystävät ry:lle merkittävä avustus luostarin residenssitoiminnan kehittämiseen

Ajankohtaista | 13.09.2023

Valamon Ystävät ry sai 130 000 euron avustuksen Taiteen edistämiskeskukselta osana harvaan asutun maaseudun kulttuuritoiminnan tukemiseen suunnattuja erityisavustuksia.

Rahoituksella kehitetään Valamon luostarin taiteilijaresidenssitoimintaa.

– Luostarilla on taiteilijaresidenssiksi suunniteltu Sillankorvan talo mutta myös muuta vastaavaan toimintaan soveltuvaa rakennuskantaa. Hankkeessa kartoitetaan eri vaihtoehtoja ja kehitetään residenssitoimintaa eteenpäin yhteistyössä luostarin kanssa ja sen ehdoilla, ilmastotietoisesti ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden. Valamo on jo vuosikymmeniä ollut taiteilijoiden inspiraation lähde ja rauhoittumispaikka, ja tätä perinnettä voidaan jatkaa, Valamon Ystävät ry:n puheenjohtaja Juha Roiha sanoo.

Rahoituksella palkataan myös yhteisö- ja muiden alojen taiteilijoita luomaan hankkeen teemoihin sekä luostariin liittyvää taidetta.

– Hanke on monin tavoin paikkasidonnainen: kaiken toiminnan lähtökohtana on sen soveltuvuus Valamon luostariin ja sen arvoihin. Toisaalta hanke osallistaa Heinäveden asukkaita ja tarjoaa heille korkeatasoista taidetta. Hankkeeseen palkattavien taiteilijoidenkin kohdalla etusija on heillä, jotka asuvat harvaan asutulla maaseudulla, Roiha kertoo.

Viidentoista kuukauden mittaisen hankkeen työnimenä on Jokapäiväinen leipämme ja kattoteemoina ilmastonmuutos, ekologia sekä ruoantuotanto.

– Hanke ammentaa tematiikkaansa sopivaa innoitusta luostariaatteeseen kuuluvista asketismista, luontaisesta ekologisuudesta, eläinkunnan tuotteiden välttämisestä ja hävikkiruoan hyödyntämisestä. Periaatteet näkyvät myös Valamossa ja ne kiinnostavasti edustavat keinoja, joita tarjotaan ratkaisuksi ilmastonmuutokseen ja sen aiheuttamiin ongelmiin.

Hankkeelle ollaan parhaillaan nimittämässä hankepäällikköä sekä taiteellista ohjausryhmää, joka vastaa sen taiteellisesta tasosta. Hankkeen hyväksi työskentelee myös yhdistyksen hallitus, ja päätöksenteossa kuullaan luonnollisesti myös luostarin johtajaa, arkkimandriitta Mikaelia, Roiha painottaa.

– Yhdistyksemme pääasiallisena tehtävänä on luostarin tukeminen luostarin ehdoilla, ja olemme kaikessa kuuliaisia igumenille. 

Taiteen edistämiskeskus Taike jakoi heinäkuussa 2,5 miljoonaa euroa harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan. Taike rahoittaa kaikkiaan 66 hanketta harvaan asutulla maaseudulla eri puolilla Suomea. Mukaan mahtuu monipuolinen joukko yhteisötaiteen, musiikin, teatterin ja osallistavan työpajatoiminnan hankkeita. Harvaan asutun maaseudun kulttuuritoiminnan erityisavustukset eli HAMA-avustukset jaettiin kolmatta ja tällä erää viimeistä kertaa.