Arkkipiispa Leo tapasi Georgian Suomen suurlähettilään

Ajankohtaista | 25.08.2023

Tapaamisessa keskusteltiin Suomen ja Georgian ortodoksisen kirkon välisistä suhteista ja georgiankielisen diasporan pastoraalisesta huolenpidosta Suomessa.

Suurlähettiläs ja arkkipiispa yhteiskuvassa

Arkkipiispa Leo tapasi torstaina 24.8. Georgian Suomen suurlähettilään Irakli Khutsuraulin sekä ministerineuvoksen Levan Machavarianin Liisankadun residenssissään. Suurlähettiläs Khutsurauli kiitti tapaamisen alussa arkkipiispaa georgiankielisen diasporan huomioimisesta Helsingin hiippakunnassa ja toivoi, että yhteydenpito jatkuisi myös tulevaisuudessa. Arkkipiispa toivotti Ruotsissa palvelevan georgialaisen papin myös vastaisuudessa tervetulleeksi Suomeen toimittamaan georgiankielisiä jumalanpalveluksia. Suurlähettilään mukaan Suomessa asuu noin 3000 georgialaista. Hän välitti myös patriarkka Ilian parhaimmat terveiset, joka osaltaan korosti Suomen ja Georgian kirkon hyviä suhteita. Arkkipiispa pyysi välittämään takaisin omat terveisensä ja muisteli edellistä epävirallista kohtaamistaan patriarkan kanssa Helsingissä.

Suurlähettiläs Khutsurauli kertoi puolestaan georgialaisen toimittajaryhmän saapumisesta Suomeen ja ajankohtaisia kuulumisia. Erityisesti Abhaasian ja Etelä-Ossetian vaikea tilanne puhutti. Suurlähettiläs harmittelikin, että kansainvälisen yhteisön huomio on siirtynyt täysin Ukrainan sotaan, vaikka venäläiset sotilaat toteuttavat samoja julmuuksia ja aggressiota laittomasti anneksoiduilla Georgiaan kuuluvilla alueilla. 

Lopuksi arkkipiispa ja suurlähettiläs keskustelivat Ukrainan sodasta ja Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen, patriarkka Kirillin tuesta sille. Suurlähettiläs kiitti arkkipiispaa erityisesti Kirilliä ja sotaa tuomitsevista kannanotoista, jotka hänen mukaansa ovat tärkeitä myös Georgialle itselleen. ”Meidän maidemme historioilla on paljon yhteistä”, suurlähettiläs totesi tapaamisen päätteeksi.

Teksti ja kuva: Jelisei Heikkilä