Ukrainan kansallispäivänä rukouspalvelus rauhan puolesta

Ajankohtaista | 22.08.2023

Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä 24.8. kello 17 toimitettavaa rukouspalvelusta voi seurata myös verkkolähetyksenä Pyhän Kolminaisuuden kirkon YouTube -kanavalla. 

Ukrainan värit ja kynttilöitä

Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä (Unioninkatu 31) toimitetaan Ukrainan kansallispäivänä 24.8. kello 17 rukouspalvelus rauhan puolesta Ukrainassa.

Rukouspalveluksen toimittaa Helsingin seurakunnan venäjänkielisestä työstä vastaava pappi, rovasti Heikki Huttunen. Palveluksessa ovat läsnä myös Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova. Jumalanpalvelus lähetetään myös suoratoistona Pyhän Kolminaisuuden kirkon YouTube-kanavalle.

Rukouspalveluksessa rukoillaan rauhaa Ukrainaan ja muistetaan rukouksissa jo 18 kuukauden ajan Venäjän hyökkäyssodan alla kärsinyttä Ukrainan kansaa.

Tilaisuuden päätteeksi on tarjolla seurakunnan vapaaehtoisten valmistamaa ukrainalaista borsch-keittoa.

Rukousta rauhan puolesta jo puolentoista vuoden ajan

Suomen ortodoksisen kirkon Äitikirkon päämies, Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on tuominnut Venäjän 24.2.2022 aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan ja Venäjän ortodoksisen kirkon sotatoimille osoittaman tuen. Hän on osoittanut tukensa Ukrainan kansalle monin tavoin. Hän tapaa ukrainalaisia pakolaisia myös 8.–12.9. tapahtuvan Suomen vierailunsa aikana. Helsingin ortodoksisen seurakunnan leirikeskuksessa Kaunisniemessä toimitetaab 9.9. rukoushetki, johon osallistuu myös Ukrainan suurlähettiläs. 

Myös kaikki Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat yksimielisesti tuominneet sodan ja rohkaisseet kirkkokansaa tukemaan pakolaisia ja rukoilemaan rauhaa Ukrainaan. Arkkipiispa Leo on myös useaan otteeseen kovasanaisesti tuominnut Moskovan patriarkka Kirillin sotaa myötäilevät puheet. Kirkkomme jumalanpalveluksissa on arkkipiispa Leon kehoituksen mukaisesti rukoiltu jokaisessa jumalanpalveluksessa ”Ukrainassa käytävästä sodasta kärsivien puolesta, että Herra pelastaisi heidät”.

Kuva: Liudmila Chernetska