Pyhä pappismarttyyri Aleksander Hotovitski 19. elokuuta

Kirkkovuosi | 18.08.2023
Pyhän ikoni

Uspenskin katedraalin kryptakappeli on pyhitetty Helsingissä vuosina 1914–1917 palvelleen ukrainalaissyntyisen pappismarttyyrin muistolle.

Aleksander Hotovitski syntyi Lounais-Ukrainassa vuonna 1872. Hän hakeutui jo nuorena pappisseminaariin opiskelemaan, ja valmistumisensa jälkeen hänet lähetettiin Yhdysvaltoihin New Yorkin Pyhän Nikolaoksen seurakunnan lukijaksi ja lähetystyöntekijäksi.

Vuonna 1896 Aleksander vihittiin papiksi San Franciscossa, minkä jälkeen hänestä tuli Pyhän Nikolaoksen seurakunnan kirkkoherra. Isä Aleksander teki työtä Yhdysvalloissa 18 vuoden ajan. Tuona aikana hän muun muassa perusti uusia seurakuntia, edisti sopua kristillisten ryhmien välillä ja rakennutti New Yorkiin Pyhän Nikolaoksen katedraalin. Työ Yhdysvalloissa päättyi 1914, kun isä Aleksander kutsuttiin Berliiniin Venäjän lähetystön kirkon kirkkoherraksi ja Pyhän Vladimirin veljeskunnan puheenjohtajaksi.

Isä Aleksander ei kuitenkaan ehtinyt kauaa työskennellä Berliinissä, kun hänelle jo ehdotettiin siirtymistä Suomeen Euroopan mutkistuvan tilanteen vuoksi. Suomessa isä Aleksanderista tuli Helsingin seurakunnan kirkkoherra ja kaikkien Suomen ortodoksisten kirkkojen piirivalvoja.

Isä Aleksanderista tuli seurakuntalaisten keskuudessa rakastettu henkilö. Hän muun muassa edisti sosiaalihuoltoon ja koulutukseen liittyviä hankkeita aikojen ollessa vaikeita. Hän myös toimitti Gelsingforskij Prikodskij Listok -lehteä, jossa oli paljon hänen itsensä kirjoittamia opetuspuheita, runoja ja kuvauksia seurakunnan elämästä.

Vuonna 1917 isä Aleksander siirtyi Moskovaan Kristus Vapahtajan kirkon kalustonhoitajaksi. Isä Aleksanderin vaikeudet alkoivat bolsevikkien vallankumouksen jälkeen, sillä uudet vallanpitäjät vainosivat kirkollisia toimijoita. Isä Aleksander vangittiin 1920-luvulla useaan otteeseen. Lopulta isä Aleksander kuoli marttyyrikuoleman vuonna 1937, kun hänet määrättiin teloitettavaksi. Tuomion syynä oli ”osallistuminen kirkollisten terroristien organisaation neuvostovastaiseen toimintaan ja kiihoitukseen”. Ilmeisesti hänet ammuttiin heti tuomion antamisen jälkeen.

Isä Aleksanderin hautapaikaksi arvellaan Moskovassa Donskajankadulla sijaitsevaa hautausmaata, jonne onkin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen pystytetty muistolaatta hänen muistokseen. Venäjän kirkko julisti pappismarttyyri Aleksander Hotovitskin pyhäksi vuonna 1994. 

Helsingin seurakunnan Uspenskin katedraalin kryptakappeli on pyhitetty isä Aleksanderin muistolle. 

Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta