Marianna Flinckenberg-Gluschkoff kirjoittama teos kertoo Helsingin vanhimmasta yhtäjaksoisesti käytössä olleesta hautausmaasta eli Lapinlahden ortodoksisesta hautausmaasta.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan Lapinlahden hautausmaasta on valmistunut kirja ”Muistojen hiljainen puutarha”.
Kirjan on kirjoittanut eläkkeellä oleva venäjän kielen lehtori ja tietokirjailija Marianna Flinckenberg-Gluschkoff. Kirjan kuvituksesta on vastannut valokuvaaja Niclas Warius.
Teoksen lähestymistapa on lämmin, ihmisläheinen ja samalla kulttuurisesti ja historiallisesti merkittävä, mikä tulee hyvin ilmi kirjan esittelytekstissä:
”Muistojen hiljainen puutarha kertoo Helsingin vanhimmasta yhtäjaksoisesti käytössä olleesta hautausmaasta. Yli 200 vuoden ajan Helsingin ortodoksisen seurakunnan Lapinlahden hautausmaan ristit ja muistomerkit ovat kuvastaneet pääkaupungin historian lisäksi koko valtakunnan kehitystä. Monet täällä leposijansa saaneet ovat osallistuneet maailman ja historia kohtalokkaisiin tapahtumiin, toiset taas kokeneet rauhallisimpia elämänvaiheita.Kuitenkin he ovat kaikki omalla tavallaan – kuka näyttävästi, kuka vaatimattomasti – rakentaneet yhteiskuntaamme ja rikastuttaneet kultuuriperintöämme. Kuvattu henkilögalleria on etnisesti monisävyinen, toimialojen kirjo laaja ja elämäntarinat toinen toisiaan vaikuttavampia. Lukija tutustuu moniin pääkaupunkimme monumentaalisen keskustan luojiin ja kultuurielämän edistäjiin.”
Kirjan julkistamistilaisuus pidetään Helsingissä Seurakuntasalilla (Unioninkatu 39 A, sisäpiha) tiistaina 22. elokuuta kello 18. Tilaisuudessa ovat paikalla kirjan tekijät, piispa Sergei sekä kirjaprojektissa auttanut Liisa Heikkilä-Palo. Kirjan kirjoittamista ovat avustaneet apurahoin Helsingin metropoliittakunnan säätiö sekä Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa.
Marianna Flinckenberg-Gluschkoff vierailee lisäksi Helsingin seurakunnan kirjallisuuspiirissä lauantaina 23.9. kello 14 (Liisankatu 29 A, 2.kerros)
Kirjaa saa Valamon luostarista ja luostarin verkkokaupasta, Webtuohuksesta sekä Uspenskin katedraalista ja hautausmaan Pyhän profeetta Elian kirkosta (37€). Kirjan myyntituotto käytetään lyhentämättömänä Valamon luostarin hyväksi.
Kuva: Maria Hattunen