Itä-Suomen yliopistossa aloittaa syksyllä kirkkomusiikin opintonsa viisi kandidaatintutkintoa suorittavaa ja yksi maisterintutkintoa suorittava opiskelija.
Haku kirkkomusiikin opintoihin ortodoksisen teologian koulutusohjelmassa järjestettiin kevään 2023 yhteishaussa sekä elokuisessa täydennyshaussa. Valintaväylinä olivat haku ylioppilastodistuksen arvosanoilla, valintakokeella, sekä aiempien opintojen perusteella. Lisäksi valinnan yhteydessä järjestettiin musiikkikoe, jossa arvioitiin opiskelijoiden edellytyksiä kehittyä ortodoksiseksi kirkkomuusikoksi. Hakijoita oli yhteensä 26, joista viisi valittiin suorittamaan kandidaatintutkintoa ja yksi suoraan maisteriohjelmaan.
– Musiikkikokeeseen osallistuneiden taso oli tänä vuonna poikkeuksellisen korkea, toteaa kirkkomusiikin yliopistotutkija, TT Maria Takala-Roszczenko.
Vaikka opiskelupaikkoja jäi vielä käyttämättä (kandidaatintutkintoa tekemään on mahdollisuus valita 10 ja maisterihausta yhteensä 3), syksyllä kanttoriopinnot aloittavien määrä on silti suurempi kuin moneen vuoteen.
– Kiinnostus kirkkomusiikkia kohtaan on selvästi kasvanut. Erityisesti olemme iloisia uusien opiskelijoiden motivaatiosta kouluttautua akateemisesti päämääränään kirkon työ. Monella heistä on jo takanaan musiikillisia opintoja, mikä voi nopeuttaa opinnoissa etenemistä, sillä yliopisto-opintoihin on mahdollista lukea hyväksi aiempia suorituksia. Muutamilla on myös koulutusta ja kokemusta työelämästä muilla aloilla, kertoo Takala-Roszczenko.
Koulutuksessa on viime vuosina luotu ja lisätty joustavia opintorakenteita ja -suoritusmahdollisuuksia opiskelijoiden eri elämäntilanteisiin. Monia osia opinnoista voi suorittaa nykyisin etänä.
– Kirkkomusiikin, kuten kaiken teologian opiskelun ytimessä on kuitenkin yhteisössä oppiminen: yhteiset jumalanpalvelukset, harjoitukset ja luennot. Olemmekin iloisia, että suurin osa uusista opiskelijoista pystyy näillä näkymin aloittamaan opinnot paikan päällä Joensuussa. Tämä tuo myös Johannes Teologin laulajat -kuoroon uutta virtaa.
Paitsi kirkkomusiikkiin, uudet opiskelijat ovat orientoituneet selkeästi nimenomaan kirkon hengelliseen työhön. Hoitoalalla aiemmin työskennellyt Juulia Pietarinen odottaa opinnoilta uuden oppimista, oman osaamisen kehittämistä ja opiskelukavereihin tutustumista, myös kanttorille tarpeellisen soveltamiskyvyn kehittymistä.
– Jännittää toki, mutta hyvät fiilikset kaiken kaikkiaan! Hoitajan työssä huomasin, että tykkään ihmisten kanssa työskentelystä. Ajattelin, että lienee kanttorille ihan hyvä ominaisuus, ja hoitotyöhön verrattuna ainakin fyysesti ergonomisempi työ. Eli kyllä, tavoitteena kirkon työ.
Helsinkiläinen Hanna Tuominen odottaa opinnoista hyvää pohjaa toimia ortodoksisen kirkon kanttorina.
– Olen ollut kirkon jäsen vasta neljä vuotta, joten toivon oppivani kirkkomusiikin lisäksi myös monipuolisesti ortodoksista liturgista perinnettä ja koko kirkollista elämäntapaa; sekä teoriaa että käytäntöä. Tavoitteeni on ilman muuta hakeutua kirkon työhön.
Tuomiselle kirkkomusiikissa on parasta pyhyyden kokemus.
– Minua kiinnostaa myös musiikin "palvelutehtävä", eli se, miten musiikki palvelee sanaa ja näin syventää tekstin vastaanottamista. Ihailen hymnografiaa ja sen ikiaikaisuutta sekä sitä, miten hymnografia johdattaa syvemmälle teologiseen pohdintaan.
Kirkkomusiikin opintoihin valitaan opiskelijoita joka toinen kevät korkeakoulujen yhteishaussa, seuraavan kerran keväällä 2025. Myös välivuosina on mahdollista päästä opiskelemaan aiempien opintojen perusteella eli suorittamalla hakua ennen määrätyn laajuuden ortodoksisen teologian opintoja Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa.
Teksti: Maria Hattunen