Yhteinen usko ja yhteinen patriarkka

Ajankohtaista | 24.07.2023

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin ja Suomen ortodoksisen kirkon välisessä nuorisovaihdossa on vuorossa Turkissa asuvien ortodoksinuorten ryhmän vierailu Suomeen 21.–26.7.2023.

Vieraat ja Turun nuoret yhteiskuvassa

Tänä kesänä nuorisovaihto-ohjelma on tuonut Suomeen kuusi istanbulilaista nuorta diakoni Daniel Zafeirisin johdolla. Vierailukohteina ovat Helsinki, Turku ja Kaunisniemen leirikeskus Lopella.

Salmiakkia ja muita elämyksiä

Lentokonehaasteita kohdannut porukka saatiin lopulta perjantaina Suomen kamaralle. 13–19 -vuotiaita vieraita viivytykset eivät rasittaneet, vaan heillä riitti energiaa suunnata vielä saapumisiltana Linnanmäen huvipuistoon ja testaamaan laitteita paikallisen nuoren opastuksella.

Helsingissä vieraamme vaikuttuivat mm. Uspenskin katedraalin upeudesta. He tapasivat myös Haminan piispa Sergein ja protodiakoni Andreas Salmisen yhteisellä lounaalla. 

Ja vaikka helsinkiläisen kadunkulman kaupasta innolla ostettu salmiakki järkytti vieraitamme maullaan, niin suomalainen jäätelö ja maitosuklaa saivat isoja kehuja!

Matkalla Helsingistä Turkuun ryhmä pysähtyi Pokrovan veljesyhteisön tiluksilla ja paikan estetiikka, hiljaisuus ja luonnonläheisyys tarjosivat virkistävän lepotuokion. 

Turussa toisen vierailupäivän huipensi mahtava nuortenilta ortodoksisuus -visailuineen - ja tietysti rakkaudella itse tehty pizza! Paikalle oli saapunut parikymmentä Turun nuorta ortodoksia ja heidän iloisuutensa, vieraanvaraisuustensa ja seurallisuutensa koskettivat vieraitamme syvästi. Virallisen ohjelman jälkeen iltaa jatkettiin vielä notkuen nuorisoporukalla Aurajoen rannoilla ja silloilla.

Kolmantena vierailupäivänä saatiin osallistua myös yhteiseen liturgiaan Turussa Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa ja palveluksessa kuultiin mm. Isä meidän -rukous kreikaksi vieraiden lukemana.

– Vaikka Suomessa ortodoksisissa palveluksissa kirkkomusiikki on ihan erilaista kuin Kreikassa tai Turkissa, on se silti myös todella, todella kaunista, ihasteli pian 18 vuotta täyttävä Maria.

– Palveluksen rakenne täällä on todella samanlainen kuin Kreikassakin, joskin saatoissa huomasin pieniä eroja. Mielestäni täällä saatot kulkevat vanhemman tradition mukaan eli jopa tavallaan "oikeammin" kuin esimerkiksi Kreikassa, arvioi diakoni Daniel. 

– Isä Mikko (Ylinen) oli aivan loistava opastaja ja vaikka olin ensimmäistä kertaa vierailulla Pohjoismaissa ja toimittamassa suomalaisessa ortodoksisessa palveluksessa, pääsin hyvin mukaan ja koin oloni todella tervetulleeksi, kiitteli Daniel.

Ekumeniaa, eksotiikkaa ja uusia ystävyyksiä

Turussa oli myös ekumeenista tunnelmaa, sillä molemmat yöt vietettiin roomalaiskatolisen Birgittalaisluostarin vierasmajassa. Lisäksi Turun tuomiokirkossa käynti oli kaikille Konstantinopolin nuorille ensimmäinen kerta läntisen kristillisyyden pyhäkössä ja asioiden erilaisuus ja samankaltaisuus herättivät keskustelua. Suurimman vaikutuksen taisi kuitenkin tehdä ihka elävän naispapin tapaaminen! 

Diakoni Daniel Zafeiris on itse opiskellut mm. Ateenassa ja Roomassa yliopistoissa sekä tehnyt väitöskirjan uskonnoista Turkissa ja hän pitää arvokkaana erityisesti ortodoksien ja roomalaiskatolisten välisiä teologisia neuvotteluja ja keskusteluja. 

– On hyvä, että pääosin islamilaisessa maassa hyvin pienenä vähemmistönä elävät ortodoksit näkevät myös muita kristittyjä mutta kaikista arvokkainta tässä vierailussa on kuitenkin juuri toisen maan ortodoksinuorten tapaaminen, pohdiskeli Daniel. 

– On myös kunnia saada kertoa Hänen pyhyytensä, Konstantinopolin arkkipiispan ja Ekumeenisen patriarkkamme Bartolomeoksen tervehdys kaikille suomalaisille. Maallanne ja kirkollanne on erityinen paikka yhteisen patriarkkamme sydämessä ja hänelle on ilo saapua vierailulle Suomeen ja Viroon syyskuussa, summasi Daniel Zafeiris.

Reissun lopun vaihtoryhmä viettää Kaunisniemen praasniekkaleirillä. Luvassa on siis vielä monta uutta tuttavuutta, monta yhteistä ateriaa ja useita yhteisiä palveluksia. 

Kyria Marian pitkät, mutta palkitsevat päivät

Nuorten vierailua on emännöinyt Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n toiminnanjohtaja Maria Kauppila.

– Suomalaisen maiseman vihreys, puiden ja järvien valtava määrä, lämpötilan kohtuullisuus sekä vilvoittava tuuli ovat nousseet toistuvasti esiin vieraidemme puheissa. Kuurottainen sadekin on tuntunut ihanalta eikä kastuminen ole haitannut Välimeren alueen superhelteistä saapuneita. 

Vieraat nauttivat täysin siemauksin Suomen valoisista kesäöistä ja keräävät luonnon rauhassa voimia ennen paluutaan helteiseen ja kiireiseen kotikaupunkiinsa.

Maria Kauppila nauttii puolestaan mahdollisuudesta palvella kirkkoa ja patriarkaattia käytännön työssä.

– Olen organisoinut majoituksen ja monta muutakin kohtaa vierailussa, ajanut pikkubussilla itselleni melko vieraissa kaupungeissa, ollut kartanlukijana, tulkkina ja emäntänä. Ja tietysti ollut mukana koko ajan kaikessa ohjelmassa. Nämä ovat todella täysiä ja pitkiä päiviä mutta myös täyteläisiä sellaisia. Kun saa viettää aikaa nuorten kanssa, ei voi olla liian jäykkä ja toisaalta pitää välillä olla kyllä myös hieman "kyria Maria" eli arvon rouva Maria ja paimentaa porukkaa kasaan ja noudattamaan annettuja ohjeita. 

Kaikki on sujunut lopulta hyvin, Kauppila kertoo.

– On myös mukavaa, että viimeksi suomalaisen vaihtoryhmän matkananjohtajana Konstantinopolissa toiminut ja meillä ONL:ssä työskentelevä Annakaisa Onatsukin pääsee mukaan tapaamaan mahtavaa nuorisovaihtoporukkaa nyt vierailun viimeisinä päivinä.

Kuva: Turun nuoret ortodoksit