EKK:n yleiskokous Tallinnassa 14.–20.6.

Ajankohtaista | 22.05.2023

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on yksi tapahtuman puhujista.

KEKin logo

Euroopan kirkkojen konferenssin (EKK, Conference of European Churches CEC) yleiskokous pidetään Tallinnassa 14.–20. kesäkuuta. Tapahtuman teemana on ”Under God’s blessing – shaping the future”. Kaikkia keynote-puhujia ei ole vielä vahvistettu, mutta julkaistujen puhujien joukossa on ekumeeninen patriarkka Bartolomeos. Hän puhuu sunnuntaina 18.6. kello 14 otsikolla ”Mitkä ovat ekumeeniset tehtävämme tulevaisuuden Euroopassa?”.

Muita keynote-puhujia ovat sosiologi Hartmut Rosa ja Canterburyn emeritus arkkipiispa Rowan Williams.

Pääpuheenvuoroja voi seurata verkossa yleiskokouksen omien sivujen kautta (https://2023cecassembly.org/).

Yleiskokouksessa hahmotellaan kirkkojen roolia Euroopassa

Yleiskokouksen tehtävänä on muun muassa arvioida järjestön toimintaa ja määritellä tavoitteet seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

Kokouksessa käsitellään myös aiheita, joissa keskitytään kirkkojen tilanteeseen konfliktialueilla, etenkin Ukrainassa. Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan hätä näkyvät muutenkin konferenssin työskentelyssä. Pathways to Peace -hankkeessa on lista projekteista ja tavoitteista, joiden toteuttamiseen se toivoo jäsenkirkkojensa osallistuvan. Ajatuksena on toimia yhdessä oikeudenmukaisen rauhan edistämiseksi. Kirkot pohtivat rooliaan nykyisessä tilanteessa ja varsinkin sen jälkeen, kun sota päättyy.

Suomesta yleiskokoukseen osallistuu ekumeeninen delegaatio, jossa Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa delegaattina rovasti Teemu Toivonen. Maria Mountraki edustaa kirkkoamme EKK:n hallituksen varajäsenen ominaisuudessa.

Tallinnaan kokoontuu lähes 500 kokousvierasta, joten kaupungissa on kokouksen ajan aistittavissa suuren ekumeenisen tapahtuman tunnelmaa. Vaikka laivasataman läheisyyteen sijoittuvaa kokousohjelmaa ei avata suurelle yleisölle, niin tapahtuma tarjoaa ekumeenisista kohtaamisista ja kansainvälisestä verkostoitumisesta kiinnostuneille yllin kyllin mahdollisuuksia kiinnostaviin tapaamisiin. Yhden muodostavat sunnuntaina 18.6. kaupungin eri kirkoissa toimitettavat jumalanpalvelukset, joihin on luonnollisesti vapaa pääsy. Ortodoksiset liturgiat toimitetaan pyhien Simeonin ja Hannan sekä Kristuksen kirkastumisen kirkoissa Tallinnan keskustan alueella.

EKK on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.