Palmusunnuntai 2.4.

Kirkkovuosi | 31.03.2023
Palmusunnuntain ikoni

Tänä murheen ja tuhon ja ahdistuksen keväänä palmusunnuntai edelleen säteilee Kristuksen valkeutta kaikille.

Elämme tyrannien maailmassa. Väkivalta, sorto, sota ja sen kauheudet ovat osa jokapäiväistä elämää taas Euroopassakin. Ilma on sakeana surullisista uutisista, propagandasta ja valheista, pelosta ja epätoivosta.

Niin oli myös 2000 vuotta sitten. Suuren ja mahtavan Rooman sortamat juutalaiset odottivat Messiasta joka vapauttaisi heidät keisarin mielivallasta. Kun Jeesus lähetti opetuslapset noutamaan aasia Jerusalemiin saapumista varten, profeettojen lupaukset alkoivat täyttyä.

Juhlan vigiliassa luettavat parimiat yhä julistavat että sotavaunut murskataan, ja kuningas jonka valta ulottuu merestä mereen, julistaa kansoille rauhaa. ”Herra ottaa pois tuomiosi ja karkottaa vihollisesi. Herra, Israelin kuningas, on keskelläsi, sinun ei tarvitse pelätä mitään pahaa.” (Sef 3:15)

Palmunlehviä innokkaasti heiluttaneet, vaatteensa Kristuksen eteen heittäneet ja hoosiannaa äänensä käheiksi huutaneet kuitenkin pettyivät. Jeesus vangittiin, häpäistiin ja surmattiin, roomalaisten sorto vain syveni ja paheni. Lopulta koko Jerusalem temppeliä myöten hävitettiin. Oli vaikeaa uskoa Messiaan tosiaan tulleen.

Vaikeaa se voi olla meillekin, kun kuulemme antikristillistä propagandaa julistettavan Kristuksen ja kirkon nimissä. Palmusunnuntain evankeliumi kuitenkin muistuttaa, että apostolien joukkoon kuului Juudas Iskariot. Ei ole uutta, että joku apostolisen viran hoitaja valitsee mieluummin rahan ja vallan kuin lähimmäisen ja Kristuksen. Se onnistuu meiltäkin nopeasti, luonnostaan.

Mutta juuri tähän ahneuden, valheiden, tekopyhyyden, väkivallan ja kuoleman varjon maailmaan saapuu tänäkin palmusunnuntaina Kristus. Hän on vanhurskas ja voittoisa, nöyrä ja lempeä, ja aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa.

Hän ei saavu tuhoamaan ihmisiä, vaan kuoleman. Ja hän kukistaa synnin vallan ja pimeyden voimat, jolloin fyysisestä kuolemasta tulee ovi Jumalan valtakuntaan. Profeetta Sefanjan ihmeelliset sanat valaiskoot pimeyttämme: ”Herra, Jumalasi, on sinun kanssasi, hän on voimallinen, hän auttaa. Sinä olet hänen ilonsa, rakkaudessaan hän tekee sinut uudeksi, hän iloitsee, hän riemuitsee sinusta.” (Sef 3:16,17)

Tänäkin keväänä palmusunnuntai säteilee Kristuksen valkeutta kaikille: ystäville ja vihollisille, kelvottomille ja syntisille, pyhille ja paatuneille, turmeltuneille ja toivottomille.

Hoosianna, Daavidin Poika!

Pelasta, puolusta, armahda ja varjele meitä kaikkia, lähellä ja kaukana.

Teksti: Pastori Tuukka Rantanen
Kuva: RIISA