Sebasteian 40 pyhää marttyyria 9.3.

Kirkkovuosi | 09.03.2023
Kiurut keväthangella

Marttyyrien muistopäivää on ortodoksisessa perinteessä juhlistettu leipomalla kiurun muotoisia pullia. Lue pyhien elämäkerta ja ota resepti talteen.

Slaavilaista kirkollista perinnettä noudattavissa maissa on tapana leipoa Sebasteian neljänkymmenen marttyyrin muistopäivänä linnun mallisia pullia, joita kutsutaan kiuruiksi (Жаворонки). Yhteys marttyyrien ja kiurujen välillä aukeea tarkasteltaessa juliaanista kalenteria. Vanhan kalenterin Sebasteian marttyyrien juhla osuu lähelle kevätpäiväntasausta. Kiuru – kevään airut – sopii hyvin juhlistamaan kyseistä päivää. 

Leivoin kiuruja ensimmäistä kertaa ja siksi kuvassa on vain kaksi. Suurin osa linnuistani näytti auton alle jääneiltä kilpikonnilta. Pääsin kärryille muotoilusta viimeisen kolmen kohdalla. Koska marttyyreja oli 40 tulisi kiurujakin leipoa sama määrä. Voimat ja keskittyminen riittivät tällä kertaa kahteenkymmeneen kiuruun. Tähän voi ehkä soveltaa ekonomia -periaatetta, että parempi edes vähän, kuin ei mitään. Taikina käyttäytyi niin kiltisti ja valmis tuote maistui niin hyvältä, että aion tänä vuonna leipoa myös lasarukset (λαζαράκια) samalla reseptillä.

Kiurutaikinaan tarvitset

  • 3 dl lämmintä vettä
  • 4 rkl sokeria
  • 4 tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl öljyä 
  • yhden appelsiinin raastettu kuori
  • vanilijaa (käytin 1 rkl uutetta, voi olla myös muuta)
  • n. 1 l vehnäjauhoja
  • rusinoita silmiksi
  • vahvaa mustaa, sokeroitua teetä voiteluun

Tee näin:

Sekoita suuressa kulhossa lämmin vesi (huom. kuivahiiva vaatii vähintään +42 astetta), sokeri ja kuivahiiva. Sekoita kunnes sokeri ja hiiva ovat sulaneet. Lisää suola, mausteet ja 1/3 jauhoista. Kun taikina on tasainen, lisää öljy (mitä vaan, käytin oliiviöljyä) ja sekoita tasaiseksi. Alusta sekaan loput jauhot. (Rehellisesti sanoen, en mitannut itse jauhojen määrää. Tässä haetaan aika kovaa, mutta edelleen elastista taikinaa, että muoto pysyy paistettaessa, mutta lopputulos ei kuitenkaan ole kuiva.) 

Kun taikinaa on alustettu n. 10 min, peitä se tuorekelmulla ja pyyhkeellä. Annan taikinan kohota lämpimässä paikassa 90 minuuttia. Vaivaan tämän jälkeen taikinaa hetki uudestaan ja anna kohota vielä tunti. Pyöritä taikinasta tanko ja jaa se 20:een yhtä suureen osaan. Öljyä palat kevyesti ja anna niiden levähtää 10 minuuttia. Pyöritä yksi pala tangoksi, n. 15-20 cm pituiseksi ja solmi se. Muotoile toisesta päästä saksilla leikaten pyrstö ja toisesta nokka, paina rusinat (tai puolikkaat rusinat) silmiksi ja aseta uunipellille. Kun kaikki kiurut ovat valmiita, anna niiden kohota leivinliinan alla 20 minuuttia. Voitele linnut juuri ennen paistoa vahvalla, sokeroidulla mustalla teellä. Paista 200 asteessa, keskitasolla n. 15-20 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita. Lorauta mustan, sokeroidun teen joukkoon hieman öljyä ja voitele kuumat kiurut sillä. Jäähdytä leivinliinan alla.

Talvi on julma mutta paratiisi suloinen”, he toistelivat toisiaan rohkaisten, ”Olkaamme kärsivällisiä, niin saamme yhden lyhyen yön kärsimyksillä osaksemme ikuisen ilon. Sitten saammekin lämmitellä ainaisesti Abrahamin helmassa! Tämä katoava ruumiimme kuolee joka tapauksessa, olkaamme nyt valmiita kuolemaan vapaaehtoisesti elääksemme ikuisesti. Herra, ota vastaan tämä kokonaisuhri, jota ei Sinun eteesi kanna tuli vaan kylmyys.” (Sebasteian neljänkymmenen marttyyrin synaksarionista)

Löydät koko synaksarionin täältä: https://ort.fi/sebasteian-neljakymmenta-pyhaa-marttyyria

Teksti ja kuva: Antti Narmala