Propagandaa ja uskonoppia Neuvostoliitossa

Ajankohtaista | 21.02.2023

Kirkkomuseo RIISAssa 24.2. avautuvassa Vastavoimia -näyttelyssä tutustutaan uskonnonvastaisiin propagandajulisteisiin, joita julkaistiin Neuvostoliitossa 1980-luvulla.  

Näyttelyjulisteen kuva

Ateismi oli Neuvostoliitossa osa valtion ideologiaa, ja propagandan avulla pyrittiin osoittamaan kansalle uskontojen ja uskonnollisuuden mielettömyys. Neuvostoliitossa uskonnonvastainen kampanja jatkui läpi vuosikymmenten. 1930-luvulla kyse oli aggressiivisesta hyökkäyksestä kirkkoa kohtaan, mutta 1970-luvulle tultaessa uskontokritiikki oli jo laimeaa.  

Nyt avautuvassa näyttelyssä esillä olevat julisteet kuuluvat uskonnonvastaisen kampanjan viimeiseen vaiheeseen ja todistavat valtion ponnistuksista vaikuttaa kansalaistensa hengelliseen elämään. Julisteissa kohtaamme satiiria paitsi kirkkoa, myös inhimillisiä heikkouksia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä kohtaan. 1980-luvun puolivälistä alkanut perestroika toi vapauden myös uskonnoille. 

Ateismin vastavoima, uskonnollisuus, pysyi elossa uskonnonvastaisesta kampanjoinnista huolimatta. Neuvostoliitossa osa kirkoista ja hengellisistä oppilaitoksista pysyivät avoinna ja toiminnassa. Leningradin hengellisessä akatemiassa opiskelijajoukko oli varsin kansainvälinen, ja joukossa oli myös muutama suomalainen. Näyttelyssä metropoliitat Panteleimon ja Arseni sekä kanttori Helena Tchervinskij kertovat opiskeluajoistaan Leningradissa 1970–80-luvuilla.     

Vastavoimia -näyttely RIISAssa (Karjalankatu 1, Kuopio) 24.2.2023 – 4.1.2024. 
Museo on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 12–16 (kesä-elokuussa tiistaista lauantaihin klo 10–16). Museo on suljettu 7.4. ja 23.–24.6.2023.

Lisätiedot: riisa.fi

Näyttelyjulisteen kuva: Ilona Pelgonen