Arkkipiispa Leo isännöi Kreikan suurlähettilään vierailua

Ajankohtaista | 18.01.2023

Keskustelussa nousivat esiin erityisesti pakolaisuuteen liittyvät kysymykset.

Suurlähettiläs ja arkkipiispa yhteiskuvassa

Kreikan suurlähettiläs Natalia Maria Karageorgou tapasi arkkipiispa Leon Helsingissä Liisankadun residenssissä.

Arkkipiispa ja suurlähettiläs keskustelivat ajankohtaisista kuulumisista, erityisesti pakolaistilanteesta Kreikassa viimeisen kahden vuoden ajalta. Vaikka pakolaistilanne on menneinä vuosina ollut haastava, on tilanteessa tapahtunut myös paljon edistystä muun muassa vastaanottokeskusten suhteen. 

Kreikkalaisviranomaisten suurimpana huolena ovat tällä hetkellä ihmissalakuljettajien aiheuttamat pakolaiskuolemat merellä. 

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan myötä Kreikkaan on lisäksi saapunut yli 100 000 ukrainalaista pakolaista, joka on merkittävä lisä maassa jo aiemmin olemassa olleeseen ukrainalaiseen diasporaan. 

Kaikki Kreikkaan tulleet ukrainalaiset eivät kuitenkaan hae turvapaikkaa. Suurlähettiläs oli lisäksi erityisen huolissaan Moskovan patriarkaatin vihamielisestä toiminnasta Alexandrian patriarkaatin alueella Afrikassa.

Suurlähettiläs mainitsi tapaamisessa myös Kreikan kohentuneen taloustilanteen, ulkomaisten suuryritysten tekemät investoinnit sekä turismin nousun. Pelkästään tänä vuonna noin 400 000 suomalaisen arvioidaan valitsevan Kreikan lomakohteekseen. Maa panostaa suurlähettilään mukaan suuresti myös uusiutuvaan energiaan, josta Astypalaian kylä samannimisellä saarella on paras esimerkki. Tulevaisuudessa saarella käytetään vain uusiutuvaa energiaa. 

Tapaamisen lopuksi molemmat totesivat Kreikan ja Suomen jakavan samoja, erityisesti turvallisuuteen liittyviä huolia. Suurlähettiläälle annettiin tapaamisen päätteeksi Suomen ortodoksisesta kirkosta valokuvin kertova kirja.

Teksti ja kuva: Jelisei Heikkilä