Synaksarionin verkkoversio täydentyy

Ajankohtaista | 29.11.2022

Ensimmäinen lisäys on 2.12. muisteltavan pyhittäjä Porfyrios Kausokalivialaisen elämäkerta.

Painettuna 12-osaisena kirjasarjana ilmestynyt pyhien elämäkertojen kokoelma Synaksarion löytyy kokonaisuudessaan myös ort.fi -sivustolta. Etusivun Kirkkokalenteri -osiosta on pääsy vuoden kalenteripäiviin ja pyhien elämäkerrat löytyvät heti kyseisen päivän lukukappaleiden alta. Etusivulta löytyy myös kaksi Synaksarionin sisällön käytössä auttavaa hakemistoa. Hakemistojen kautta voi etsiä elämäkertaa joko muistopäivän tai pyhän nimen perusteella. 

Kirkko ei ole kuitenkaan museo, joten pyhien joukkokin laajenee jatkuvasti. Synaksarionin verkkoversioon onkin nyt tulossa uutta luettavaa. Ensimmäinen lisäys on vuonna 2013 pyhien joukkoon luetun ja vielä tällä viikolla eli 2.12. muisteltavan pyhittäjä Porfyrios Kausokalivialaisen (1906–1991) elämäkerta. 

Pian sivuille saadaan myös vuonna 2019 pyhien joukkoon luetun ja 11.7. muisteltavan pyhittäjä Sofroni Essexiläisen (Saharov) (1896–1993) elämäkerta. 

Kolmantena vuorossa tulee olemaan vuonna 2020 pyhien joukkoon luetun pyhän Joosef Hesykastin (1897-1959) elämäkerta. Hänen muistopäiväänsä vietetään elokuun 16. päivänä.

Synaksarionin lisäykset on koonnut, toimittanut ja/tai kääntänyt Synaksarion -kirjasarjan toimituskuntaan kuulunut Vilma Vaikonpää eri lähteiden pohjalta. Uudet pyhät lisätään myös Synaksarionin hakemistoihin.