Suomessa äskettäin vieraillut piispa Neofitos Eldoretin piispaksi

Ajankohtaista | 24.11.2022

Samassa synodissa tehtiin päätös, että Aleksandrian patriarkka ei enää muistele liturgiassa Moskovan patriarkka Kirilliä.

Piispa Neotifos jakaa ehtoollista Uspenskin katedraalissa elokuussa 2022

Suomessa elokuussa vieraillut piispa Neofitos on nimetty Eldoretin ja Pohjois-Kenian piispaksi juuri päättyneessä Aleksandrian patriarkaatin synodissa. 

Piispa Neofitos on kuluvana vuonna vastannut myös Kenian neljännestä hiippakunnasta oman Nyerin hiippakuntansa ohella. 

– Minulle tämä siirto merkitsee paluuta kotiin. Eldoretin ja Pohjois-Kenian hiippakunta kattaa myös Nandin alueen, josta olen kotoisin ja jossa esimerkiksi äitini yhä elää, kertoo piispa Neofitos. 

Piispa Neofitos oli käynnistämässä Nyerin ja Mount Kenyan hiippakuntaa Kenian jakauduttua ensimmäistä kertaa useampiin hiippakuntiin viime vuosikymmenen puolivälissä. Filantropia on ollut aktiivisesti mukana uuden hiippakunnan rakentamisessa. Piispan siirtyminen uuteen hiippakuntaan merkitsee yhteistyön jatkumista uudella alueella. 

– Nyerissä rakensimme hiippakunnan tyhjästä ja vastaava tilanne odottaa myös maan länsiosissa. Työtä on paljon ja ehkä osaan ottaa opikseni aiemmista kokemuksista, piispa kertoo.

Aleksandrian synodissa käsiteltiin myös maailmanpolitiikan heijastumista kirkkoon Afrikassa. Moskovan patriarkaatin aggressiivinen laajentuminen Aleksandrian kreikkalaisortodoksisen patriarkaatin alueille ja paikallisen papiston ”ostaminen” vuosi sitten perustettuun hiippakuntaan tiivistyi päätökseen, jonka vuoksi Aleksandrian patriarkka Theodoros II ei enää muistele liturgiassa Moskovan patriarkka Kiriliä

Teksti: Minna Rasku
Kuvassa piispa Neofitos jakamassa ehtoollista Uspenskin katedraalissa. Kuva: Filantropia ry