Isä Sergiy Berezhnoy Kiovasta vierailulle Suomeen

Ajankohtaista | 17.11.2022

Filantropia ry:n avustusten jakoa Ukrainassa organisoinut isä Sergiy käy useammassa seurakunnassa ja tapaa myös kirkolliskokousedustajia Valamossa.

Isä Sergiy kotikirkkonsa pihalla viime toukokuussa

Ukrainan autokefalisen kirkon pappi, isä Sergiy Berezhnoy on palvellut koko sodan ajan Kiovassa ylläpitäen seurakunnan jumalanpalveluselämää ja etsien tapoja auttaa sodasta kärsiviä.

Filantropia ry:n yhteistyö isä Sergiyn kanssa alkoi maaliskuun alkupuolella, kun Filantropia loi yhteyden kolmelle eri alueelle Ukrainassa. Yksi näistä alueista oli Kiova ja siellä yhteistyökumppaniksi valikoitui isä Sergiyn kotikirkon eli Kiovan Kaikkien pyhien kirkon hyväntekeväisyysjärjestö. 

Alkuvaiheessa hyväntekeväisyysjärjestö jakoi Filantropian kriisiapukeräyksestä välitettyjen avustusten turvin ruokaa ja lääkkeitä Kiovassa Obolenskin alueella yhteistyössä eri kirkoista ja uskonnoista tulevien paikallisten vapaaehtoisten kanssa. Sodan pitkittyessä avustuspaketteja on jaettu myös Kiovan lähialueille (Irpiniin, Butšaan, Katuzhankaan, Ivankoviin, Borodiankaan, Romankiviin, Vorzeliin ja Termahivkaan) sekä Harkovaan, Donetskiin ja Slovianskiin. Filantropian välittämä apu on tavoittanut tuhansia ihmisiä.

Filantropia on suunnitellut seurantamatkaa Ukrainaan jo jonkin aikaa, mutta turvallisuustilanteen vuoksi sitä ei ole vielä voitu toteuttaa. Siksi Filantropia kutsui syyskuun lopulla isä Sergiyn vierailemaan Suomessa. Virallinen lupa poistua maasta lyhyeksi ajaksi saatiin lopulta marraskuussa. 

Vierailukohteina Helsinki, Jyväskylä, Mikkeli, Valamo, Kuopio ja Oulu

Isä Sergiy saapuu Helsinkiin lauantaina 19. marraskuuta. Sunnuntaina 20.11. hän osallistuu ensin Jyväskylässä Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliintuomisen liturgiaan, jonka jälkeen matka jatkuu Mikkelin vastaanottokeskuksen kautta Valamoon, jossa alkaa kirkolliskokous maanantaina kello 13. Ennen kirkolliskokouksen alkua edustajat ja isä Sergiy osallistuvat yhdessä Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian temppeliintuomisen liturgiaan, jonka toimittavat kaikki kirkkomme toimessa olevat piispat yhdessä. 

Kirkolliskokousedustajilla on tilaisuus keskustella isä Sergiyn kanssa vielä tiistaina. Keskiviikkona vierailu jatkuu Kuopiossa, josta isä Sergiy siirtyy torstaina Ouluun. Oulussa on ohjelmassa käynti vastaanottokeskuksessa. Isä Sergiy osallistuu Oulussa myös viikonlopun jumalanpalveluksiin. Sunnuntaina 27.11. matka jatkuu Helsinkiin. Vierailu päättyy 30. marraskuuta.

Nyt toteutuvan vierailun tarkoituksena on suunnitella tulevaa yhteistyötä, kertoa Ukrainassa tehdystä avustustyöstä ja tavata seurakunnissa niin suomalaisia kuin ukrainalaisiakin. Isä Sergiy voi tarvittaessa osallistua jumalanpalvelusten toimittamiseen ukrainaksi.

Filantropian kriisiapukeräykseen on lahjoitettu lokakuun loppuun mennessä yli 120 000 euroa ja apua on välitetty ukrainalaisille yli 113 000 euroa.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Isä Sergiyn kotialbumi. Kuvassa isä Sergiy Kiovassa Kaikkien pyhien kirkon edessä viime toukokuussa.