Nunna Kristodulin päiväkirjat vuosilta 1957–2001 julki

Ajankohtaista | 08.11.2022

Nunna Kristodulin sisarten toimittaman Päiväkirjat -teoksen julkaisutilaisuudet järjestetään 8.11. Kuopiossa ja 12.11. Helsingissä.

Nunna Kristoduli

Lintulan luostari julkaisee nunna Kristodulin (Anna-Leena Lampi, 1945–2020) yksityiset päiväkirjat vuosilta 1957–2001. Aineiston ovat toimittaneet äiti Kristodulin sisaret, Marja ja Riitta Lampi. Kreikassa ja Suomessa kilvoitelleen ortodoksisen nunnan yksityiset merkinnät 45 vuoden ajalta piirtävät esiin kasvukertomuksen koulutytöstä arvostetuksi hengelliseksi ohjaajaksi.

Poikkeuksellinen elämänpolku tallentui päiväkirjan lehdille

Päiväkirjat avaavat näkymän äiti Kristodulin elämään ja sisäiseen maailmaan. Niissä tulevat esille hänen elämänsä valoisat ja vaikeat hetket juuri sellaisina kuin hän on ne itse kuvannut. 

Päiväkirjamerkinnät alkavat vuodesta 1957, jolloin tuleva luostarikilvoittelija oli vasta 11-vuotias. Teoksen ensimmäinen osa kuvaa teinivuosien kasvukipuja, oman hengellisen tien etsintää, tietä ortodoksisen kirkon jäsenyyteen ja yhteyttä arkkipiispa Paavaliin. Toiseen, vuoteen 2001 ulottuvaan osaan ovat tallentuneet vuodet Butyman luostarissa: vuosiin sisältyy mm. luostarielämän arkea ja juhlaa, kulttuurieroja ja Filokalian käännöstyön ongelmia.

Päiväkirja oli Kristodulille vuosien ja vuosikymmenten ajan varaventtiili, keskustelukumppani ja pohdintapaikka. Nyt julkaistu kooste merkinnöistä avautuu hienoksi kehityskertomukseksi, jossa älykäs ja pohdiskeleva koulutyttö kasvaa valtavan elämäntyön tehneeksi nunnaksi, hengelliseksi ohjaajaksi ja kirjoittajaksi. 

Omakohtaisia muistoja ja laajempaa kontekstia: julkistamistilaisuuksien ohjelma 

Teoksen ensimmäinen julkistamistilaisuus järjestetään Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalilla (Snellmaninkatu 8) tiistaina 8.11. kello 17.30. Helsingin ortodoksisella seurakuntasalilla (Unioninkatu 39, sisäpiha) järjestettävä tilaisuus alkaa lauantaina 12.11. kello 14. 

Molemmat tilaisuudet avaa Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni. Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin tervehdyksen esittää nunna Ksenia. Puheenvuoron saavat luonnollisesti myös teoksen toimittajat, Marja ja Riitta Lampi. 

Helsingissä kuullaan myös Nunna Kristodulin elämänvaiheita laajemmin kontekstoiva puheenvuoro, kun TT pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen luennoi kello 14.45 otsikolla ”Äiti Kristoduli ja Kreikan luostarielämän renessanssi 1970-luvulla”. 

Julkistamistilaisuuksissa on myynnissä sekä nyt julkaistavaa kirjaa että muitakin Lintulan luostarin julkaisuja ja tuotteita. 

FT, pappismunkki Serafim Seppälän teosarvio Aamun Koitossa: https://aamunkoitto.fi/kulttuuri/nunna-kristodulin-paivakirjat-avautuvat

Kuva: Lintulan luostari