Sidosryhmätapaamisia Helsingissä

Ajankohtaista | 02.11.2022

Arkkipiispa Leo osallistui kirkkojen, rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja poliisin johdon tapaamiseen ja tapasi Kyproksen suurlähettilään.

Suomen ortodoksinen kirkko isännöi maanantaina 31.10. kirkkojen, rajavartiolaitoksen, puolustusvoimien ja poliisin johdon vuotuista tapaamista Helsingissä. 

Kaksituntisessa tapaamisessa osapuolet ehtivät keskustella useista tärkeistä teemoista. Yksi keskeisimmistä oli nuorten – erityisesti alle 15-vuotiaiden – kasvava ja muuttunut rikollisuus ja siihen liittyvät huolenaiheet. Yksinäisten ja syrjäytyneiden nuorten tausta ja lähtökohdat puhuttivat. Niin puolustusvoimien komentaja kuin rajavartiolaitoksen henkilöstöosaston päällikkökin nostivat yhteiskunnan polarisoitumisen yhdeksi Suomen merkittävimmistä tämänhetkisistä haasteista. 

Tapaamisessa keskusteltiin myös siitä, voitaisiinko sotilaspastoreita mahdollisesti hyödyntää rajojen henkilöstön henkisessä huollossa. 

Omassa puheenvuorossaan arkkipiispa Leo kertoi evankelis-luterilaisen kirkon kansliapäällikkö Pekka Huokunan tavoin kirkon työstä ja erityisesti tuesta ukrainalaisille pakolaisille. Ortodoksiset seurakunnat ja kirkon jäsenet ovat useilla paikkakunnilla toimineet näkyvämmin pakolaisten hyväksi kuin itse kunnat. Venäjän ortodoksisen kirkon sodalle osoittama tuki ja patriarkka Kirillin kannanotot hyökkäyssodalle Ukrainassa tuomittiin yksiselitteisesti molempien kirkkojen taholta.

Ensi vuonna tapaamista isännöi Suomen evankelis-luterilainen kirkko. 

Kyproksen suurlähettiläs toi terveiset arkkipiispa Krysostomos II:lta

Tiistaina 1.11. arkkipiispa Leo otti Helsingissä vastaan Kyproksen suurlähettiläs Demetris Samuelin. Suurlähettiläs toi arkkipiispalle tervehdyksen Kyproksen arkkipiispa Krysostomos II:lta, joka on vakavasti sairaana. Arkkipiispa Leo puolestaan muisteli arkkipiispa Krysostomos II:n vierailua Suomessa kesällä 2009 ja pyysi suurlähettilästä välittämään parhaat terveisensä sairastavalle esipaimenelle.