Rauhankävely kutsuu YK:n päivänä 24.10.

Ajankohtaista | 18.10.2022

Uskontojen rauhankävely järjestetään yhtä aikaa Helsingissä, Turussa, Oulussa, Tampereella ja Jyväskylässä. 

Kirkkojen yhteinen rauhankävely -juliste vuonna 2022

Kirkkojen yhteistä ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanjaa, Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään 23.-30. lokakuuta 2022. Lisäksi YK:n päivä 24.10. on myös Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Tuolloin kello 17 toteutetaan uskontojen yhteinen Kohtuullisuutta! -rauhankävely viidellä paikkakunnalla: Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Rauhankävelyn tarkemmat paikkakuntakohtaiset tiedot löytyvät jutun lopusta.

Myöhemmin samana iltana järjestetään Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalilla Kohtuullinen tulevaisuus kaikille -seminaari. 

Ystävyyttä ja yhteiseloa

Vuosittainen rauhankävely on muodostunut jo perinteeksi, ja se symboloi paitsi ystävyyttä, myös halua edistää rauhaa Suomessa ja koko maailmassa. Samalla tapahtuma korostaa erilaisten uskonnollisten yhteisöjen mahdollisuutta elää sovinnossa rinnakkain.

Kävelyn teemana on tänä vuonna kestävän tulevaisuuden rakentaminen: uskonnoissa vaalitaan kohtuullisuutta suhteessa ympäristöömme ja lähimmäisiimme. Teema liittyy YK:n tavoiteohjelmaan Agenda 2030, joka pyrkii saavuttamaan YK:n kestävän tulevaisuuden tavoitteet. Sen pyrkimyksenä on poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta ja turvata hyvinvointi ympäristölle kestävällä tavalla. 

Rauhankävelylle osallistujat voivat halutessaan ottaa mukaan ledikynttilän. Kaikki uskontojen ja katsomusten edustajat sekä uskonnottomat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.

Vastuuviikon kotisivuilta löytyy myös käytännössä toteutettavia tempauksia ja haasteita eri ryhmien käyttöön. Kotisivuja päivitetään jatkuvasti syksyn aikana. Vastuuviikkoa voi seurata myös Facebookissa (Vastuuviikko - Ansvarsveckan | Facebook) ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston Instagram-tilillä @ekumenia. Somessa voi käyttää seuraavia aihetunnisteita: #kohtuullisuus #vastuuviikko. Vastuuviikkoa koordinoi Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN), joka on kirkkojen ja kristillisten järjestöjen yhteistyöelin.

 

Aikataulut ja paikat:

Rauhankävely Helsingissä (Ajankohtaiset päivitykset Facebook-tapahtumassa).
Lähtö klo 17 Kansalaistorilta, jossa kuullaan eri uskontojen pyhien tekstien ajatuksia kohtuullisuudesta. Kävelemme Aleksanterinkadun kautta Senaatintorille, jossa kuullaan puheenvuoroja uskontojen roolista kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
Puhujat: Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar, piispa Sergei, piispa Kaisamari Hintikka, Nuoret Muslimit Helsinki ry (NUMU):n hallituksen jäsen Mariam Rafle ja Suomen YK-nuorten nuoret ja rauha -koordinaattori Sini Al-Fraidawi.
Kävely järjestetään yhdessä Fokus ry:n, Nuoret Muslimit Helsinki ry (NUMU):n, Suomen Hindufoorumin, Suomen Ekumeenisen Neuvoston, Kirkkohallituksen ja Suomen YK-liiton kanssa. Kävely on myös osa Ekumeenisen vastuuviikon ohjelmaa.

Rauhankävely Turussa (Ajankohtaiset päivitykset Facebook-tapahtumassa):
Lähtö klo 17 Puolalanpuistosta. Kävelemme ortodoksikirkon, synagogan, ja moskeijan kautta tuomiokirkolle. Eri pysähdyspaikoilla kuullaan uskontojen kohtuullisuuteen liittyviä tekstejä. Puhujat: mm. pormestari Minna Arve ja piispa Mari Leppänen.

Rauhankävely Oulussa (Ajankohtaiset päivitykset Facebook-tapahtumassa):
Lähtö klo 17 Toripolliisi-patsaalta (Torikatu 6) kävelykatua pitkin kauppakeskus Valkeaan (Isokatu 25). Puhujat: mm. piispa Jukka Keskitalo, metropolitta Elia sekä imaami Abdul Mannan.

Rauhankävely Tampereella (Ajankohtaiset päivitykset Facebook-tapahtumassa):
Lähtö klo 18.30 Parkanonkatu 29 edustan kääntöpaikalla, jossa kuullaan lyhyesti eri uskontojen edustajien ajatuksia kohtuullisuudesta. Kävelemme Opiskelijankatua ja Insinöörinkatua Ahvenisjärven rannan kautta Hervannan kirkon sisäpihalle, jossa kuullaan puheenvuoroja uskontojen roolista kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Puhujana mm. piispa Matti Repo.

Rauhankävely Jyväskylässä (Ajankohtaiset päivitykset Facebook-tapahtumassa):
Lähtö klo 17 Kompassilta (Kauppakatu 33). Kuljemme vanhan hautausmaan kautta ja päätämme kävelyn Kansalaistoiminnankeskus Mataraan (Matarankatu 6 A 1), jossa iltateetarjoilu sisätiloissa. Puhujana mm. kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kuva: Uskot.fi