Junaratasuunnitelma uhkaa Pyhän Ristin tsasounaa Salossa

Ajankohtaista | 13.10.2022

Lisäksi Turun ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkkö on kärsinyt vaurioita mittavan Toriparkki-rakennushankkeen aikana.

Pyhän Ristin tsasouna eli rukoushuone Salossa

Salossa Pyhän Ristin tsasouna uhkaa tulla jyrätyksi junaratahankkeen myötä. Jos suunnitelma toteutuisi, rata kulkisi asuinalueen halki. Kirkkoherra Ion Durac on tietoinen hankkeesta.

– Pyhän Ristin tsasouna rakennettiin yli 30 vuotta sitten, ja tästä junaratahankkeesta on puhuttu jo muutama vuosi. Uutisoinnin perusteella olen ymmärtänyt, että alueen asukkaat vastustavat junarataa. On ollut puhetta myös siitä, että tsasounan kohdalle tehtäisiin tunneli. Periaatteessa hirsistä tehty tsasouna olisi mahdollista myös siirtää muualle. Jos tsasouna olisi aikanaan vihitty kirkoksi, sen siirtäminen ei olisi mahdollista, isä Ion sanoo.

– Ymmärtääkseni mitään ei ole kuitenkaan tapahtumassa ihan lähitulevaisuudessa. Näin ollen myöskään tsasounan mahdollista uudelleensijoituspaikkaa ei ole mietitty.

Rukoushuone on vuonna 1989 rakennettu karjalaistyylinen pyöröhirsitsasouna, joka vihittiin Pyhän Ristin muistolle 9.9.1990. 

Pääpyhäkkö kärsi vaurioita

Turun suunnalla on ollut viime aikoina muutakin harmia rakennushankkeisiin liittyen. Kaunis Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko on kärsinyt vaurioita niiden neljän vuoden aikana, kun Toriparkkia on rakennettu.

Tällä hetkellä kirkon portaat on purettu korjaustöiden takia, ja ne saataneen paikoilleen marraskuun loppuun mennessä. Lisäksi kirkon sisäseiniin on muodostunut halkeamia, ja yksi kupolin alapuolella ollut koriste on pudonnut alas. Ulkopuolella on havaittavissa, että kirkon perustuksissa oleva kivi on liikkunut.

– Nämä vauriot ovat tulleen Toriparkin rakentamisen aikana. Olen asunut Turussa 32 vuotta ja nähnyt tämän pyhäkön lähes joka ikinen viikonloppu, joten tiedän kyllä, mitkä vauriot ovat syntyneet rakentamisen seurauksena, isä Ion sanoo.

Kirkon perustusten korjaus saataneen valmiiksi parin viikon sisään.

Turun ortodoksinen seurakunta oli alun perin rakennushanketta vastaan, koska pelkäsi kirkon vahingoittuvan, ja nyt nämä pelot ovat käyneet toteen. Isä Ionin mukaan mahdolliset vauriot luvattiin kuitenkin korvata, joten hanke eteni toteuttamisvaiheeseen.

– Nyt Toriparkki hoitaa kirkon portaiden korjauksen ja sen perustusten tukemisen, mutta sisätilojen vaurioita he eivät halua korvata. Arvoisin, että sisätilojen korjaaminen tulee maksamaan 200 000-300 000 euroa. Emme vaadi mitään muuta kuin että he hoitavat sen, minkä ovat luvanneetkin, isä Ion sanoo.

Turun pyhäkkö rakennettiin C.L. Engelin suunnitelmien mukaan vuosina 1839-1845, ja se vihittiin käyttöön 2.9.1846. Kirkko on pyhitetty pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran (k. 303) muistolle.

Teksti: Susanna Somppi
Kuva: Turun ortodoksinen seurakunta