Larin Paraske keskellämme

Ajankohtaista | 19.09.2022

Valamon opistossa järjestetään 7.–9.10. kurssi, jossa tarkastellaan runonlaulajan laajaa perintöä ja elämäntyötä.

Rautamuurahaiset -esityksen työryhmä yhteiskuvassa

Viikonlopun aikana nostetaan valokeilaan 1833–1904 elänyt inkeriläissyntyinen runonlaulaja, joka on nostettu Suomen ortodoksisessa kirkossa esiin tulevaisuudessa mahdollisesti pyhien joukkoon luettavana henkilönä.

Kurssilla kuullaan puheenvuoroja sekä tutkijoilta että taiteilijoilta ja pohditaan Parasken laajaa perintöä – perintöä, joka sisältää vahvan hengellisen aspektin, mutta myös äidin, vaimon ja karelianismin keulakuvaksi omitun naisen muiston. Ohjelmassa mukana ovat tutkija-tietokirjailija Elina Kahla, näyttelijä Eeva Litmanen, kirjailija Sirpa Kähkönen ja FT Senni Timonen.

Alustusten ja keskustelujen lisäksi kurssin ohjelmassa on panihida eli muistopalvelus Paraskelle sekä lauantaina 8.10. klo 20 kulttuurikeskuksen salissa vuodelta 2005 lämmitetty Parasken teksteihin ja elämään pohjaava musiikkipitoinen esitys ”Rautamuurahaisten sukua”. Sen näyttelijät Eeva Litmanen ja Karoliina Franck ovat Parasken sukua suoraan alenevassa polvessa, ja musiikista vastaa säveltäjä ja kanteletaiteilija Vilma Timonen.

Esitykseen voi osallistua erikseen, liput 15 € ovelta. Viikonlopun hinta on majoituksesta riippuen 422 € tai 350 €.

Kurssin ohjelma ja lisätietoja https://valamo.fi/c/2022-10-07/larin-paraske-keskellamme-102022

Ilmoittautumiset: kurssit@valamo.fi, puh. 017 5701 810

Kuva: Valamon opisto