Ehtoollisen jaossa palataan yhteiseen lusikkaan

Ajankohtaista | 25.08.2022

Piispainkokouksen 24.8. tekemä päätös perustuu sekä koronavirustilanteen kehitykseen että kirkon perinteeseen.

Puulusikat uunissa

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous teki 24.8. yksimielisen päätöksen, jonka mukaan ehtoollinen jaetaan 25.8. alkaen perinteiseen tapaan yhteisellä lusikalla. Päätös koskee koko kirkkoa: kaikkia seurakuntia ja luostareita. 

Käytäntö, jossa ehtoollinen jaetaan poltettavilla kertakäyttölusikoilla syntyi piispainkokouksen yksimielisellä päätöksellä 11.3.2020. Päätöksessä todettiin, että käytäntö on voimassa kaikissa seurakunnissa niin kauan, kunnes hiippakuntien piispat antavat ohjeet paluusta normaalikäytäntöön. Kyseessä oli siis väliaikainen ja ortodoksisessa maailmassa poikkeuksellinen järjestely, jonka turvin ehtoollisen jakamista voitiin jatkaa myös koronapandemian vaikeimmissa vaiheissa. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi 27.7.2022 tiedotteen, jonka mukaan Suomessa ollaan siirtymässä koronapandemiasta endemiaan. Endeemisessä tilanteessa tautia esiintyy vakiintuneesti alueen väestössä, eikä sen ilmaantuvuus ole riippuvainen ulkopuolisista tekijöistä. Viruksen kiertoa väestössä ei siis kyetä pysäyttämään, vaan virus aiheuttaa kausivaihtelun mukaisesti toistuvia epidemioita. 

Samassa yhteydessä THL muistutti, että Suomessa käytettävät rokotteet estävät hyvin tehokkaasti vakavaa tautia ja kuolleisuutta.

Piispainkokous ei näe, että ehtoollisen jakaminen yhteisellä lusikalla enää mainittavasti vaikuttaisi viruksen leviämiseen. Tartunnan voi nykytilanteessa saada mistä tahansa – esimerkiksi matkalla kirkkoon tai kirkkokahvipöydässä. Kertakäyttölusikoissa pitäytyminen ei siis enää merkittävästi vähennä tartuntariskiä. 

Samalla piispainkokous pitää tärkeänä varmistaa, ettei poikkeuksesta tule sääntö ja ettei Suomen ortodoksinen kirkko eroaisi yleisortodoksisesta perinteestä. 

Kuva: Maria Hattunen