Filantropia ry:n kotimaan työ vahvistuu

Ajankohtaista | 09.08.2022

Milja Sarlin aloitti määräaikaisen pestin Filantropian palveluksessa 8. elokuuta.

Milja Sarlin

Milja Sarlin aloitti Filantropian järjestötyöntekijänä 8. elokuuta. Hän siirtyi vuoden määräaikaiseen tehtävään Helsingin ortodoksisen seurakunnan asiakaspalvelusta seurakuntasihteerin työstä. 

– Olen aina halunnut tehdä työtä, jolla on merkitys, ja kirkon työ on sellaista, Milja Sarlin sanoo. Filantropian järjestötyöntekijänä haluan haastaa itseni oppimaan uutta ja antaa oman osaamiseni Filantropian käyttöön. 

Ortodoksinen kirkko ja seurakunnat ovat tärkeitä Filantropian työssä. Kirkon kanssa on käynnissä neljäs yhteistyösopimus ja seurakunnissa tapahtuu paljon ruohonjuuritason toimintaa, jossa Filantropian työn sisältö on mukana. 

Milja Sarlin tulee keskittymään kotimaantyöhön, jossa tärkeällä sijalla ovat jäsenistö, yhteistyö seurakuntien ja järjestöjen kanssa sekä viestintä eri muodoissaan. Myös varainhankinnan tehtävät tulevat tutuiksi Filantropian arjessa. 

– Viime keväästä lähtien avustustyön määrä kasvoi merkittävästi Ukrainan kriisiapukeräyksen myötä. Järjestötyössä muutoksia tulee jatkuvasti, mutta ideointi ja toiminnan kehittäminen vaativat myös työrauhaa ja pitkäjänteistä työskentelyä, jossa riittävä työntekijäresurssi on ensisijaista, Filantropian toiminnanjohtaja Riina Nguyen sanoo. 

Filantropian suurimmat hankkeet ovat käynnissä Itä-Afrikassa ja Lähi-idässä. Ulkoministeriö hyväksyi kesäkuussa kaksi uutta kehitysyhteistyön hankerahoitusta Etiopiaan vuoden 2023 alusta alkaen, minkä lisäksi Syyriassa jatkuu ulkoministeriön tukema hanke vuoteen 2024 asti. Keniassa Filantropia jatkaa kirkollista työtä ortodoksisen kirkon kanssa. Kirkollisen työn rahoitus tulee Suomen ortodoksiselta kirkolta, seurakunnilta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Ulkomaan hankkeista vastaa projektipäällikkö Minna Rasku

Vuosien varrella projektiluontoista työtä on tehty myös kotimaassa etenkin ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Yksi- ja kaksivuotisissa kotimaan hankkeissa kumppaneina ovat olleet muun muassa Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Helsingin Diakonissalaitos, Suomen Caritas ja Filoksenia. 

Kotimaassa kirkollinen yhteistyö ortodoksisten järjestöjen (ONL, PSHV) ja Valamon opiston kanssa on jatkunut eri muodoissaan pitkään, esimerkkeinä Ortodoksisten kirkkopäivien toteutus (2010, 2015), Church for Everyone -viikonlopputapahtumat ja naisseminaarit Valamossa sekä Ortodoksisto -sivuston rakentaminen (2021). 

Kuva: Vlada Wahlstén