Pyhittäjä Herman Alaskalainen 9. elokuuta

Kirkkovuosi | 08.08.2022

Pyhittäjä Herman Alaskalainen oli rakastettu lähetystyöntekijä.

Pyhittäjä Herman Alaskalainen syntyi Venäjällä todennäköisesti vuonna 1756. Hän aloitti luostarielämänsä 17-vuotiaana. Kilvoiteltuaan Sarovskin ja Troitsa-Sergievan luostareissa hän päätyi Valamoon, jossa hän kohtasi igumeni Nazarin. Nazarista tuli Hermanille tärkeä ohjaaja.

Hermanin aika Valamossa päättyi 1793, kun Nazari valitsi hänet Venäjälle kuuluville Kodiakin saarille lähetystyöhön lähtevään ryhmään. Saaret ovat nykyisin Alaskan etelärannikkoa. Lähetystyöhön lähteneen ryhmän tehtäviin kuuluivat kristinuskon leivittäminen, koulun perustaminen ja kirkon rakentaminen. Herman jäi lopulta yksin hoitamaan tehtäviä, sillä muut lähetystyöntekijöistä joko kuolivat pian tai palasivat Venäjälle.

Hermanista tuli rakastettu henkilö kodiakilaisten keskuudessa, sillä hän puolusti saarten alkuasukkaiden oikeuksia venäläisiä siirtomaaisäntiä vastaan. Lisäksi hän huolehti orvoista, toimi koulun opettajana ja rukoili saaren asukkaiden puolesta. Itse Herman eli hyvin askeettista elämää asuen yksinkertaisessa erakkomajassa ja viljellen itse oman ruokansa.

Herman vietti lopun elämästään kodiakilaisten parissa lähetystyössä. Hän kuoli vuonna 1836. 

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko Espoon Tapiolassa juhlii praasniekkaa 9. elokuuta. Sama päivä on myös monien muiden pyhäkköjen praasniekkapäivä. Mm. Valamon luostarissa ja Koverolla sijaitsee pyhittäjän muistolle pyhitettyjä pyhäköitä.

Tänä vuonna Tapiolan praasniekkaan osallistuu myös Suomessa parhaillaan vieraileva Nyerin ja Mount Kenyan piispa Neofitos