Saamelaisten kirkkopäivät Inarissa 5.–7.8.

Ajankohtaista | 04.08.2022

Heti kirkkopäivien jälkeen toimitetaan saamelaisalueelle palautettujen vainajien uudelleenhautaus – kolme vainajaa haudataan Nellimiin. 

Saamelaisten kirkkopäivät järjestetään Inarissa 5.–7.8. teemalla Pyhä tuli – Pyhä kansa. Oulun ortodoksinen hiippakunta ja Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta ovat mukana tapahtuman järjestämisessä. Ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus toimitetaan tapahtumalaavussa perjantaina kello 12 ja liturgia lauantaina kello 9 samassa paikassa. 

Heti kirkkopäivien jälkeen 7.8. Inarissa järjestetään ekumeeninen muistotilaisuus fyysisen antropologian tutkijoiden 1800-luvun lopun ja 1930-luvun alun välisenä aikana esiin kaivamille saamelaisvainajille. Oulun metropoliitta Elia puhuu tilaisuudessa.

Nyt muisteltavia vainajia säilytettiin pitkään Helsingin yliopiston anatomian laitoksella ja heidät on palautettu saamelaisalueelle  – tarkemmin sanottuna Saamelaismuseo Siidaan – vuonna 2001. Nyt museon hallitus on päättänyt, että vainajat on saatettava viimein lopullisesti haudan lepoon. 

Vainajat saatetaan muistotilaisuutta seuraavana päivänä omien kotiseutujensa hautausmaihin. Osa haudataan Inarin Vanhahautuumaasaareen ja osa Utsjoen Mantojärven vanhalle hautausmaalle. 

Kolme vainajaa – Petsamon Pummangista ja Paatsjoelta, Pitkäjärven Menikan kylästä kaivetut vainajat sekä Paatsjoen vesistöstä aikanaan löydetty vainaja – kätketään Nellimin ortodoksiselle hautausmaalle, jonne heille pystytetään hautaristi. Palvelus Nellimissä alkaa 8.8. kello 15.