Odotettu vieras Keniasta saapuu elokuussa

Ajankohtaista | 28.07.2022

Nyerin ja Mout Kenyan piispa Neofitos vierailee elokuun mittaan kaikissa kirkkomme hiippakunnissa. 

Piispa Neofitos ja vasikka hiippakunnan navetassa

Filantropian ja suomalaisten ortodoksien hyvä ystävä Keniasta saapuu elokuussa Suomeen. Nyerin ja Mount Kenyan piispa Neofitos vierailee kaikissa hiippakunnissa vajaan kolmen viikon vierailun aikana. 

Kenian ortodoksit elävät maailmanpolitiikan murroksessa, koska sota Ukrainassa näkyy myös Itä-Afrikassa. Moskovan patriarkaatin uudet hiippakunnat vievät papistoa, kirkkoja ja kokonaisia seurakuntia perinteisiltä Aleksandrian patriarkaatin alueilta. Lisäksi esimerkiksi polttoaineen ja vehnän hinnan nousu kiristävät arkea. Keniassa eletään parhaillaan vaaleja edeltäviä viikkoja ja ilmassa on monenlaista levottomuutta. Pahimmillaan vaalien tulos kiistetään ja maahan leviää väkivaltaisia mellakoita.

Tule kuulemaan todellisia tarinoita ja keskustelemaan piispa Neofitoksen kanssa mistä kenialainen ortodoksi saa toivoa ja miten hiippakuntia rakennetaan lähes tyhjästä, kun evästykseksi saa vain kannustavan kädenheilautuksen. Samalla voimme pohtia yhdessä mitä tarkoittaa lähetystyö 2020-luvulla.

Etelästä pohjoiseen

Piispa Neofitoksen Suomen vierailu alkaa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen praasniekasta Tapiolasta 8.–9. elokuuta. Sieltä matka jatkuu Jyväskylään, jossa seurakuntalaisilla on mahdollisuus tavata piispaa keskiviikkoaamuna 10.8. klo 9 toimitettavan rukouspalveluksen ja yhteisen aamiaisen merkeissä. Valamon luostari toimii vierailun isäntänä 10.–13. elokuuta. Joensuussa piispa on mukana 13.–14.8. elokuuta pyhän Nikolaoksen kirkon palveluksissa. Joensuusta matka jatkuu Helsinkiin, jossa piispa osallistuu Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen liturgiaan Uspenskin katedraalissa maanantaina 15. elokuuta. Vierailun päätteeksi piispa Neofitos osallistuu Lapissa pyhittäjä Trifonin pyhiinvaellukselle 19.–21.elokuuta.

Kahden hiippakunnan vartija

Piispan vierailu toteutuu vasta kolmannella yrityksellä. Kaksi edellistä kesää on mennyt pandemian vuoksi suunnitellen ja peruen. Tänä aikana Nyerin ja Mount Kenyan piispa Neofitos on saanut vastattavakseen myös Eldoretin ja Pohjois-Kenian hiippakunnan. Aleksandrian patriarkka Theodoros II nimesi piispan läntiseen Keniaan sen jälkeen, kun suurin osa alueen papistosta oli siirtynyt Moskovan alaisuuteen. Paluu vanhaan on vaikeaa ja sen vuoksi piispa miettiikin, kuinka mennä eteenpäin.

Filantropian työlle Keniassa yhteistyö piispa Neofitoksen kanssa on ollut suuri siunaus. Uuden hiippakunnan rakentaminen yhdessä on kantanut hyviä hedelmiä alusta asti. Parhaita esimerkkejä ovat esimerkiksi hiippakunnalle ostettu Laikipian pelto, josta saadaan kaksi satoa vuodessa, äitiliiton osuuskuntapankki, jonka säästämistä ja lainoja naiset itse hallinnoivat sekä hiippakunnan yläkoulun asuntolan ja ruokalan rakentaminen, jotka osaltaan turvaavat tyttöjen yläkoulutietä vielä pitkän aikaa. Näkyvät jäljet auttavat uskomaan omavaraisuuden kasvamiseen ja siihen että voimme olla saattamassa hyviä asioita alkuun. Vastuu itse työstä paikallisissa käsissä.

Teksti: Minna Rasku
Hiippakunnan omavaraisuus on ollut yksi piispa Neofitoksen tavoitteista alusta asti. Pelkästään lahjoitusvaroilla pyöritettävä toiminta ei kanna pitkälle. Sen vuoksi hiippakunnalla on mm. oma navetta ja kanala. Kuva: Filantropia ry