Maailman ylikulutuspäivä 28.7.

Ajankohtaista | 28.07.2022

Kirkko viettää luomakunnan päivää vain kerran vuodessa, mutta ohjaa kohtuullisuuteen läpi vuoden.

Näkymä Ilomantsin Pappilavaaralta

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää. Maapallon luonnonvarat on siis laskennallisesti kulutettu loppuun vain seitsemässä kuukaudessa, kun niiden pitäisi riittää vuodeksi. Nykyisellä kulutuksen tasolla tarvitsisimme yhden sijaan 1,75 maapalloa, kertoo WWF Suomi tiedotteessaan.

Suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista vielä nopeammin: kansallinen ylikulutuspäivä tulee vastaan meillä noin nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Vuonna 2022 suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli jo 31. maaliskuuta.

Ortodoksisen kirkon kirkkovuosi alkaa luomakunnalle omistetulla päivällä 1. syyskuuta. Ympäristölle omistettuja teemapäiviä on vain yksi, koska ortodoksinen kristitty on kutsuttu varjelemaan luomakuntaa joka päivä. Voidaan siis ajatella, että syyskuun ensimmäinen päivä linjaa koko vuoden kilvoitusta ja muistuttaa siitä, että ortodoksin hengellisyyden tulisi näkyä myös arkielämän konkreettisissa valinnoissa. 

Yksi kätevä tapa vähentää omaa kulutusta on noudattaa kirkon paasto-ohjeita, sillä noin puolet kirkkovuoden päivistä on paastopäiviä. Kirkkokalenteria seuraamalla lihansyönti vähenee kuin itsestään. Samalla voi pohtia myös muita kulutustottumuksiaan: mikä on välttämätöntä tai tarpeellista, mikä turhaa. 

Syksy on monien elämässä uusien alkujen aikaa. Myös kirkko tarjoaa meille jatkuvasti tilaisuutta mielenmuutokseen. Usein tämä tilaisuus jää kuitenkin käyttämättä. Vaikka tarve oman toiminnan ja ajattelun muutokseen olisi tiedostettu, niin työhön ryhtymistä tulee helposti lykättyä aina vain tuonnemmas. 

Tänään vietettävä maailman ylikulutuspäivä antaa meille kaikille ajattelemisen aihetta.

Teksti ja kuva: Maria Hattunen