Kirkonkellot soivat jälleen Savonlinnan pääkadun varrella

Ajankohtaista | 22.07.2022

Kirkontorniteknikko Supavit Nummelin asensi kellosarjan ja soittopisteen paikallisten Pikkukirkkona tunteman Pyhien Sakariaan ja Elisabetin kirkon torniin.

Uudet kellot kirkon tornissa

Saimaan ortodoksinen seurakunta iloitsee odottamattomasta avusta seurakunnan omistukseen tänä keväänä hankitun Pyhien Sakariaan ja Elisabetin kirkon kunnostuksessa ja kaunistuksessa. Mm. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkonkelloremonteista vastannut kirkontorniteknikko Supavit Nummelin halusi tarjota seurakunnalle apuaan, jotta tänä syksynä käyttöön palaavan kirkon tornista saadaan jälleen kuulumaan ortodoksisen perinteen mukaista kirkonkellojen soittoa.

Vuonna 1845 Savonlinnan parhaalle paikalle valmistuneen kirkon alkuperäinen seitsemän kellon sarja purettiin tornista, kun pyhäkkö myytiin paikalliselle evankelis-luterilaiselle seurakunnalle vuonna 1938. Kellot siirrettiin ilmeisesti Sortavalassa sijainneeseen kirkon keskusvarastoon juuri sodan alla. Niiden kohtalosta ei ole varmaa tietoa. (Kirkon ja Savonlinnan ortodoksisen yhteisön kiinnostavasta historiasta voit lukea lisää täältä: https://aamunkoitto.fi/ajassa/pian-tehdaan-tarkea-paatos-palaako-savonlinnan-pikkukirkko-taas-seurakuntakayttoon).

Savonlinnan pyhäkköyhteisö sai kirkon myynnin jälkeen uuden pyhäkön vasta vuonna 1959, kun Talvisalon Erkonkadulle valmistui Pyhien Sakariaan ja Elisabetin muistolle pyhitetty rukoushuone. Se vihittiin kirkoksi vuonna 2009. Kirkon tornissa soi viisi kirkon ikonostaasin rakentaneen puuseppämestari Markus Parkkosen valamaa kelloa.

Nyt vuonna 2022 seurakunnan käyttöön palaavan kirkon tornissa oli vain kaksi sotien jälkeen hankittua suurehkoa kelloa, jotka oli kytketty sähköiseen soittokoneistoon. Seurakunnalle oli selvää, että myös kelloille on jossain vaiheessa tehtävä jotain, mutta hanke ei ollut kirkon käyttöönoton kannalta ensisijaisen tärkeä, joten sitä oli tarkoitus edistää jossain myöhemmässä vaiheessa.

Tässä vaiheessa kuvaan astui kirkontorniteknikko Supavit Nummelin, joka innostui vanhan kirkon palauttamisesta seurakunnan käyttöön. Hän tarjosi apuaan kahden kirkon kellojen yhdistämisessä uudeksi kellosarjaksi. Työ alkoi vierailuilla molempien kirkkojen torneissa maanantaina 18. heinäkuuta. Vaikka seurakunta odotti vain asiantuntijan arviota, Nummelin kertoi voivansa rakentaa uuden sarjan saman tien. Saimaan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Bogdan Grosu, antoi luvan työhön ryhtymiselle. Supavit Nummelin rakensi torniin soittopöydän, asensi soittonarut kelloihin, siivosi tornin ja pesi kellot yhdessä pienen talkooväen kanssa. Lisäksi hän lahjoitti kirkkoon neljä pientä kelloa lisää.

Keskiviikkona 20.7. – profeetta Elian muistopäivänä – kello 12 Olavinkadun varrella sijaitsevan Pyhien Sakariaan ja Elisabetin kirkon tornista kajahti käsin soittettu juhlasoitto ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1938. Savonlinnan äänimaisema muuttui kerralla. Nyt kirkossa soivat kellot, joilla kelpaa soittaa kirkkokansa koolle esimerkiksi kirkon uudelleenvihkimisen yhteydessä. Soiton voi kuunnella kirkon Facebook -tililtä Ortodoksit Suomessa: https://fb.watch/eqjJ9Z6C1C/.

Teksti ja kuva: Maria Hattunen