Ikoniteologi Pekka Tuovinen in memoriam

Ajankohtaista | 15.06.2022

Monille Valamon kansanopistosta tuttu ikoniteologian opettaja teki merkittävän elämäntyön ortodoksisen kulttuurin parissa.

Pekka Tuovinen

Ikoniteologi, lääketieteen kandidaatti Pekka Juhani Tuovinen nukkui pois kotonaan Ilomantsissa 29.5.2022. Hän oli syntynyt Joensuussa 26.9.1956, pyhän Johannes Teologin muistopäivänä. Monipuolisesti lahjakas ja huippuälykäs Tuovinen kiinnostui jo nuorena ortodoksisuudesta.

Opinnot ja lääkärintyöt

Pekka Tuovisen isä Olavi Tuovinen työskenteli metsäteollisuuden insinöörinä Schaumanin tehtaalla Joensuussa ja Serlachiuksen Mäntän paperitehtaalla. Pekka Tuovinen kävi menestyksekkäästi koulunsa Mäntässä ja kirjoitti ylioppilaaksi erinomaisin arvosanoin. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa lääketiedettä ja valmistui lääketieteen kandidaatiksi. Tuovinen toimi jonkin aikaa lääkärinä Kirkkonummen ruotsinkielisessä terveyskeskuksessa sekä työterveyslääkärinä. Lisäksi hän työskenteli kehitysyhteistyössä muutaman kuukauden ajan lääkärinä pienessä kyläyhteisössä Intiassa.

Pekka Tuovinen joutui kuitenkin myöhemmin toteamaan, ettei käytännön lääkärintyö vastannut hänen unelmiaan. Tuovisen lämpimästä ja hoivaavasta luonteesta on säilynyt ikonimaalari Anna Linjaman muistelus, jossa hän kertoi olleensa sairaanhoitajana samassa hoitolaitoksessa kuin Tuovinen ja että Pekka oli ollut kaikkein lempein ja hyväntahtoisin lääkäri, jonka Linjama oli ikinä tavannut.

Valamon kansanopistossa

Pekka Tuovinen siirtyi opettajaksi Heinävedelle 1986 perustettuun Valamon kansanopistoon, jonka idearikas ja kantava voima hän oli vuosikymmenten ajan. Aluksi Tuovinen koulutti siviilipalvelusmiehiä ja sittemmin perehdytti ikoniteologiaan ikonimaalareita. Tuovinen totesi omaan lämpimänhumoristiseen tapaansa, että hänestä elämässään tulikin Johannes Teologi – taivaallisen esirukoilijansa mukaisesti.

Ikoniteologiaa Pekka Tuovinen oli opiskellut Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisessa ortodoksisessa keskuksessa Sveitsin Chambésyssä. Hyvinä työpareina Valamon kansanopistossa hänellä olivat opiston ikonimaalauksen opettaja Tuula Murtola ja myöhemmin monet muut maamme eturivin ikonimaalarit. Pekka Tuovinen ei itse maalannut ikoneita. Hänellä oli kuitenkin myös kuvataiteellista lahjakkuutta. Hän oli jo lapsena osallistunut legendaarisen Kylli Kosken (Kylli-tädin) lastenohjelmaan. Tuovinen järjesti Valamoon kurssiopettajiksi muun muassa kuvataiteilija Irina Zatulovskajan ja mosaiikkitaiteilija Jurij Jarinin.

Perusteelliseen tapaansa Pekka Tuovinen laati opiston kursseja varten valtavan määrän erinomaisia opintomonisteita, joita edelleen käytetään opetuksessa. Monisteet olisikin hyvä toimittaa painetuksi julkaisuksi. Suomen Ikonimaalarit ry:n ja Valamon opiston ulkomaisia opintomatkoja varten Tuovinen kirjoitti myös materiaaleja. Hän perehtyi matkoihin huolella etukäteen ja opasti aina selkeällä ja rauhallisella tavallaan.

Pekka Tuovinen oli myös mukana synnyttämässä Suomen Ikonimaalarit ry:n julkaisemaa Ikonimaalari-lehteä 1990-luvun lopulla. Yhdessä teologi (nyk. teol. tri) Juha Riikosen kanssa Tuovinen kiersi kotimaassa ja ulkomailla kuvaamassa ikoneja, freskoja, mosaiikkeja ja kirkkoarkkitehtuuria. Tuovisen laatimat ikoniartikkelit ja Riikosen kuva-aineistot Ikonimaalari-lehdelle ovat historiallisen arvokkaita.

Radio- ja TV-ohjelmat

Pekka Tuovinen oli tutustunut Valamossa holistisen lääketieteen kursseilla lääkäri Kari Eskolaan. Eskolan puoliso, kirjailija-toimittaja Hannele Huovi johdatti Tuovisen radion maailmaan opetus- ja sivistysvälineenä. He tekivät yhdessä useita ortodoksisuuteen liittyviä radio-ohjelmia.

Tuovinen esiintyi myös Lisa Hovinheimon toimittamissa ikoniaiheisissa TV-dokumenteissa, kuten esimerkiksi Ihmeitätekevä ikoni (Konevitsan Jumalanäiti, 2008). Tuovinen oli armoitettu sekä selkeäsanainen esiintyjä ja luennoitsija, jota mieluusti pyydettiin eri puolille Suomea kertomaan ikoneista.

Musiikin lahja

Musikaalisesti lahjakkaana Tuovinen liittyi jo Helsingin-aikanaan Astrid Riskan johtamaan Jubilate-kuoroon. Tuovisen kaunis bassoääni tuli tutuksi myös lukuisissa ortodoksisissa jumalanpalveluksissa ja projektikuoroissa. Eläkepäiviksi hankitun Ilomantsin kotitalon olohuoneen seinällä on yhä isoisän viulu. Sitäkin Pekka Tuovinen on soittanut. Musikaalisuutta lienee tullut eri tahoilta, mutta ainakin säveltäjä Otto Kotilaisen suvusta. Tuovinen seurasi ahkerasti konsertteja televisiosta ja kaipasi vierailuja Helsingin Musiikkitaloon.

Rakkaus kirjallisuuteen 

Pekka Tuovinen luki elämänsä aikana valtavat määrät kansainvälistä ja kotimaista kaunokirjallisuutta. Hän oli pohdiskeleva filosofi, joka istui usein kuistilla mietiskelemässä savuke kädessään. Hän jakoi mielellään elämänviisauttaan silloin, kun joku saapui hänen aina vieraanvaraiseen kotiinsa.

Teksti: Seija Lappalainen
Kuva: Kotialbumi