”Uskonto on maailmassa iso asia”

Ajankohtaista | 03.06.2022

Aurora Bigovic sai ortodoksisen uskonnon yo-kokeessa ennätyspisteet – arkkipiispa Leo palkitsee hänet ja kaksi muuta laudatur -arvosanan saavuttanutta ylioppilasta stipendillä.

Aurora Bigovic

Arkkipiispa Leo myöntää vuosittain koulujen päättäjäispäivänä pienen stipendin ortodoksisen uskonnon ylioppilaskokeesta parhaan arvosanan saaneille oppilaille. Tänä keväänä arkkipiispalla on ilo palkita kolme 5.6. lakitettavaa ylioppilasta. Ksenia Zimina (Joensuu) suoritti uskonnon kokeen jo viime syksynä, Larissa Nykänen (Joensuu) ja Aurora Bigovic (Kuopio) tänä keväänä. 

Kuopion taidelukio Lumitin ilmaisutaidon linjalta ylioppilaaksi valmistuva Aurora Bigovic sai uskonnon kokeesta 106 pistettä, kun kokeen maksimipistemäärä on 120. Kukaan muu ei ole yltänyt näin hyviin pisteisiin nykymuotoisessa yo-kokeessa. Tulos oli Auroralle yllätys.

– Epäröin pitkään kokeeseen osallistumista, koska olin kuullut, että ortodoksisen uskonnon kokeesta on vaikeaa saada hyvää arvosanaa. Tutustuin aiempiin kokeisiin ja huomasin, että kokeet vaikuttivat hankalilta. Lisäksi opetusmateriaaleissa on niin paljon kirjavuutta, että oli vaikeaa päätellä, mitä kokeeseen pitäisi kerrata, kertoo Aurora.

Kun päätös kokeeseen osallistumisesta oli syntynyt, Aurora keräsi kokoon kattavan lukupaketin.

– Luettavan materiaalin keräämisessä sain kullanarvoista apua erinomaiselta uskonnonopettajaltani Annika Jonniselta. Hän antoi käyttööni eri oppikirjasarjojen kirjoja ja antoi muutenkin hyviä vinkkejä. Hain materiaalia myös seurakunnan kirjastosta ja kävin läpi osan evankelis-luterilaisen uskonnon oppimateriaalista.

Aurora kiittää opettajaansa myös rohkaisusta.

– Ilman hänen kannustustaan olisin ehkä jättänyt aineen kirjoittamatta. Muutenkin olen tosi iloinen siitä, että minulla on ollut omassa lempiaineessani opettaja, jonka opetus inspiroi ajattelemaan ja hankkimaan lisätietoa asioista. Samalla haluan kiittää minua ainakin koko yläasteen ajan opettanutta uskonnonopettaja Heli Nupposta, jonka tunneista jäi niin ikään hyvät muistot.

Aurora on saanut osallistua ortodoksisen uskonnon opetukseen koko kouluajan ala-asteelta lukion loppuun. Oman uskonnon opetus saa häneltä kiitosta.

– Olen kokenut tämän hyväksi tavaksi opiskella uskontoa. Opettajat ovat olleet todella päteviä ja omassa ryhmässä opiskelu on vahvistanut yhteisöllisyyttä, kun tunneilla ja kirkkoretkillä on voinut tutustua paremmin koulun muihin ortodoksioppilaisiin. 

Ortodoksisuus onkin tärkeä osa Auroran elämää ja maailmankatsomusta.

– Käyn perheeni kanssa kirkossa ja usko näkyy meillä kotona niin arjessa kuin juhlassakin. Isäni on kotoisin Montenegrosta, jossa ortodoksisuus on hyvin näkyvässä roolissa – olen halunnut perehtyä siihen tarkemmin myös ymmärtääkseni paremmin omia juuriani ja sitä, minkä osa olen. Uskonto on maailmassa iso asia ja minusta historiaa tai yhteiskunnallisia kysymyksiä on vaikeaa käsitellä ilman ymmärrystä sen vaikutuksesta, kertoo Aurora.

Ukrainan sotaa Aurora on seurannut surullisena – mutta myös toiveikkaana.

– Tämä sota on kauhea asia ja on ollut surullista nähdä, että kaikki ortodoksiset kirkot eivät sitä tuomitse. Samoin on ikävää todeta, että ortodoksisen kirkon historiassa on jälleen koittanut hyvin repivä ajanjakso. On ollut kuitenkin ihanaa huomata, että Ukrainasta Kuopion seudulle paenneet ovat löytäneet seurakuntaamme ja heille on kyetty tarjoamaan hengellinen koti ja myös materiaalista apua. Se on vahvistanut tunnettani yhteisöllisyydestä. Se on hyvä perusta toivolle.

Ylioppilasjuhlien jälkeen Aurora aikoo pitää pienen tuumaustauon ennen seuraavia askeleita. Näkemys unelmien opiskelupaikasta ei ole vielä kiteytynyt. Kesälle on kuitenkin jo suunnitelmia.

– Olen käynyt Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n leirinohjaajakurssin ja menen taas kriparille töihin. Tämä taitaa olla jo neljäs leirikesäni. Etukäteen ajattelin, että en menisi enää tänä vuonna, mutta en sitten malttanutkaan olla menemättä. Leirityön paras puoli on siinä, että siellä tapaa taas eri puolilla maata asuvia tuttuja, joita ei muuten tulisi nähtyä. Vaikka sinne mennään töihin, niin leirillä oleminen on samalla myös kivojen juttujen tekemistä huippukavereiden kanssa. Hirveästi tykkään ja suosittelen!

Auroralle, Ksenialle ja Larissalle sekä ihan kaikille uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuville monia, monia armorikkaita vuosia!

Jos haluat kurkistaa, millaisesta kokeesta Aurora keräsi huippupisteet, niin klikkaa itsesi Abitreenien sivuille: https://yle.fi/plus/abitreenit/2022/Kevat/2022-03-25_UO_fi/index.html

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Aurora Suhonen