Kesänäyttely Helsingissä: Suomalainen ortodoksisuus valokuvissa

Ajankohtaista | 02.06.2022

Pyhän Kolminaisuuden kirkon aitaan ripustettu ulkoilmanäyttely avataan 195 vuotta täyttävän kirkon praasniekkapäivänä 5. kesäkuuta. Näyttely on esillä elokuun loppuun asti.

Tapiolan praasniekkailoa: isä Petri Korhonen vihmoo kansaa pyhitetyllä vedellä

Helsingin vanhimmassa ortodoksisessa pyhäkössä, 195 vuotta täyttävässä Pyhän Kolminaisuuden kirkossa, vietetään tulevana viikonloppuna temppelijuhlaa. Helsingin ortodoksisen seurakunnan katsotaan syntyneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon vihkimisen yhteydessä elokuussa 1827.

Praasniekan vietto alkaa jo perjantaina 3.6. kello 17, jolloin kirkossa toimitetaan parastaasipalvelus, jossa muistetaan erityisesti kaikkia Ukrainan sodan uhreja. Lauantaina kirkossa toimitetaan liturgia kello 10. Kello 13 käydään toimittamassa litania piispa Aleksanterin haudalla (Lapinlahden ortodoksinen hautausmaa) ennen kello 17 alkavaa juhlavigiliaa.

Sunnuntaina praasniekka jatkuu kello 9.30 vedenpyhityksellä ja juhlaliturgialla. Sekä lauantain vigilian että helluntaipäivän liturgian toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä muun papiston kanssa. 

Liturgian jälkeen, noin kello 12.30, piispa Sergei avaa pyhäkön aitaan ripustetun ulkoilmanäyttelyn, joka esittelee ortodoksisuuden kirjoa Suomessa. Yhdessä Puolan ortodoksisen kirkon julkaisuneuvoston ja OrthPhoto.netin kanssa toteutettu näyttely koostuu kaikkiaan noin kolmestakymmenestä säänkestävälle materiaalille tulostetusta kuvasta. Kaikki kuvat ovat poimintoja vuonna 2020 järjestetystä valokuvakilpailusta, jonka satoa julkaistiin myös kirjana (Kts. https://ort.fi/uutishuone/2020-12-10/ortodoksisuuden-kauneutta-kansien-valissa). Näyttely oli tarkoitus järjestää jo syksyllä 2020, mutta koronapandemian vuoksi hanke on viivästynyt ja ehtii nyt sopivasti juhlistamaan tätä helluntaipraasniekkaa. Näyttely on samalla osa Suomen ja Puolan ortodoksisten kirkkojen välistä yhteistyötä, jonka osana praasniekkaan saapuu nuorisoryhmä Puolasta.

Vaikka korona ei enää sotke näyttelyjärjestelyjä, niin aivan ilman yllätyksiä hanke ei edennyt nytkään. Helsingin kaupunki aloitti nimittäin Unioninkadun kunnostustyöt vain pari päivää ennen pyhäkön juhlapäivää. Juhlaan saapuvien onkin hyvä varautua kulkemaan pyhäkköön Rauhankadun puoleisesta portista. Työmaa vaikuttaa myös näyttelyn ripustukseen. Kuvat oli tarkoitus ripustaa aitaan niin, että ohikulkijoilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Nyt ne joudutaan kuitenkin ainakin ensi vaiheessa sijoittamaan aidan sisäpuolelle. Toiveissa on, että ripustus voidaan uusia, kun katutyöt kirkon vieressä päättyvät.

Katutöiden lisäksi praasniekkaviikonvaihteen palveluksiin saapuvien on syytä huomioida myös Helsingissä lauantaina 4.6. järjestettävä Puolustusvoimain lippujuhlan valtakunnallinen paraati, joka vaikuttaa ydinkeskustan liikennejärjestelyihin sekä perjantaina että lauantaina. 

Perillä pyhäkössä ja sen viihtyisällä pihalla odottaa kuitenkin hartaasti valmisteltu juhla. Näyttelyn avajaisten yhteydessä nautitaan yhdessäolosta, kevyestä tarjoilusta ja praasniekkaohjelmasta. Kello 14 palataan vielä kirkkoon toimittamaan yhdessä suuri ehtoopalvelus, jossa luetaan helluntain polvirukoukset. Maanantaina, Pyhän Hengen päivänä, kirkossa toimitetaan liturgia kello 9.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Marina Gargi