Kesäkuisia vieraita Puolasta

Ajankohtaista | 02.06.2022

Nuorisovierailulla vahvistetaan ja elvytetään Suomen ja Puolan ortodoksisten kirkkojen välistä yhteistyötä ja luodaan uusia kontakteja tulevia hankkeita varten.

Puolan ortodoksinen kirkko on monelle suomalaiselle ortodoksille yllättävän tuttu vierailukohde, sillä menneinä vuosikymmeninä yhteydet Suomen ja Puolan kirkkojen välillä olivat huomattavasti nykyistä tiiviimmät. Esimerkiksi täkäläiset kuorot osallistuivat ahkerasti Hajnowkan kansainvälisille kirkkomusiikkifestivaaleille ja myös seurakuntaryhmät tekivät matkoja Puolaan. 

Vierailut ovat kuitenkin vähentyneet 2000-luvun mittaan. Ihan kokonaan ei yhteyksiä Puolaan toki ole unohdettu – viimeisin vieralu Hajnowkassa toteutui vuonna 2019, jolloin Irina Tchervinskij-Matsin johtama Ortodoksinen kamarikuoro voitti ensimmäisenä suomalaisena kuorona festivaalin kuorokilpailun. 

Jo seuraavana vuonna alkoi koronapandemia, jonka vuoksi maasta toiseen matkustaminen muuttui pitkäksi aikaa mahdottomaksi. 

Yhteistyö sai kuitenkin uuden hahmon. Puolan ortodoksisen kirkon julkaisuneuvosto ja OrthPhoto.net ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä esitelläkseen ortodoksisen kirkon elämää ja sen monimuotoista kauneutta eri maissa. Järjestäjät valitsevat joka vuosi yhden kohdemaan, josta etsitään kuvia kansainvälisellä valokuvakilpailulla. Kuvat kootaan sekä näyttelyksi että valokuvakirjaksi. Vuonna 2020 kohdemaaksi valikoitui Suomi.

Korona-aika ei vaikeuttanut itse kilpailun järjestämistä tai kirjan julkaisua, mutta näyttelyn järjestäminen oli mahdotonta syksyllä 2020. Ja keväällä 2021. Ja syksyllä 2021. Nyt näyttely vihdoin viimein toteutuu. Haminan piispa Sergei avaa Pyhän Kolminaisuuden kirkon kirkon aitaan kiinnitetyn ulkoilmanäyttelyn Helsingissä pyhäkön praasniekkapäivänä eli sunnuntaina 5. kesäkuuta juhlaliturgian jälkeen, noin kello 12.30.

Pyhän Kolminaisuuden praasniekkaliturgiassa ja näyttelyn avajaisissa on läsnä myös noin 15-henkinen nuorisoryhmä Puolasta. Isä Piotrin luotsaama ryhmä saapuu Helsinkiin samana aamuna ja viipyy Suomessa seuraavaan perjantaihin saakka. Matkaohjelma on suunniteltu niin, että seurueella olisi eri vierailukohteissa mahdollisimman paljon tilaisuuksia tutustua paikallisiin nuoriin.

Ensimmäiselle illalle on suunnitelmissa pihapelejä Helsingin seurakunnan nuorten kanssa. Seuraavana aamuna matka jatkuu kohti Valamoa, josta nuoret suuntaavat Joensuuhun. Siellä tutustumiskohteiden joukossa on tietysti myös Ortodoksinen seminaari ja Sonkajanrannallakin pyörähdetään. Loppuviikon kohteita ovat mm. Lintulan luostari ja kirkkomuseo RIISA. Kuopiossa nuoret tapaavat sekä arkkipiispa Leon että Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin. Matkan viimeiset tutustumiskohteet ovat Helsingin ortodoksisen seurakunnan Läyläisissä sijaitseva leirikeskus, Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko Espoon Tapiolassa sekä Uspenskin katedraali.

Viikon aikana keskustellaan myös vastavierailusta ja sen aikataulusta. Toivotaan, että viikon aikana syntyy myös henkilökohtaisia ystävyyssuhteita, jotka rikastuttavat molempien maiden nuorten ortodoksien elämää!

Teksti: Maria Hattunen