Sovintoliturgia pyhän Savan katedraalissa Belgradissa

Ajankohtaista | 18.05.2022

Serbian ja Pohjois-Makedonian ortodoksisten kirkkojen päämiehet palvelevat yhdessä 19. toukokuuta Belgradin pyhän Savan katedraalissa palauttaakseen liturgisen ja kanonisen yhteyden kirkkojen välille.

Kuten aikaisemmin on uutisoitu, Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin päätös ottaa Ohridin arkkipiispa Stefanin alaisuudessa toimivat piispat, papisto ja kirkkokansa eukaristiseen yhteyteen loi edellytykset vuoropuhelulle Pohjois-Makedonian ja Serbian ortodoksisten kirkkojen välillä. Konstantinopolin päätöksen jälkeen kokoontunut Serbian kirkon piispainkokous korostikin ykseyden luomisen tärkeyttä ja dialogin kirkkojen välillä olevan tarkoituksenmukaista.

On ilo huomata, että kirkot ovat halukkaat palauttamaan kanonisen ja liturgisen yhteyden lähes välittömästi. Serbian kirkon 17.5.2022 julkaiseman ilouutisen mukaan patriarkka Porfirije ja Ohridin arkkipiispa Stefan yhdessä kirkkojensa kaikkien piispojen kanssa viettävät sovintoliturgiaa pyhän Savan katedraalissa Belgradissa torstaina 19. toukokuuta 2022 klo 9.00 alkaen palauttaakseen liturgisen ja kanonisen yhteyden kahden sisarkirkon välille. 

Balkanilla se, mitä odotamme, juokseekin meidän edellämme nopeammin kuin toiveemme.

Teksti: Jelisei Heikkilä, TT, teologinen sihteeri