Arkkipiispa Leo Kyproksen kokouksesta: ”Toivoin enemmän lujuutta”

Ajankohtaista | 17.05.2022

Arkkipiispa ilmaisee pettymyksensä ortodoksisten kirkkojen linjauksiin Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen valmistavassa esikokouksessa. 

Arkkipiispa Leo

Ortodoksisten ja orientaalisten kirkkojen edustajat tapasivat äskettäin Kyproksella valmistautuakseen Saksassa elo-syyskuussa järjestettävään Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen. Kokoukseen osallistui myös Venäjän ortodoksisen kirkon edustajia.

Esikokouksen raportti ja julkilausuma julkaistiin eilen. Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan moneen kertaan tuominnut Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ei ole lopputulokseen tyytyväinen.

– Henkilökohtaisesti olen pettynyt. Toivoin enemmän lujuutta. Toivoin, että ortodoksiset paikalliskirkot olisivat puhuneet ja toimineet suoremmin. Jokaisen piispan vastuulla on nimittäin todistaa totuudesta ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä – ei vain teologisissa, vaan myös yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Kuten tiedämme, Ukrainan sota on tulosta nimenomaan Venäjän yksipuolisesta hyökkäyksestä, jota Venäjän ortodoksinen kirkko patriarkka Kirillin johdolla on halunnut omilla kannanotoillaan tukea. Tämän sodan siunaajien veren tahrimat kädet ovat valitettavasti olleet mukana vaikuttamassa kokouksen asiakirjan sanamuotoihin ja siten sen merkitykseen, toteaa arkkipiispa Leo.

Lue lisää kokouksesta: https://ort.fi/uutishuone/2022-05-16/ortodoksien-esikokous-kyproksella-dialogin-jatkuttava