Korvat hörölle Helsingissä

Ajankohtaista | 12.05.2022

Uspenskin katedraalin kellot soivat nyt entistä kauniimmin – kiitos kirkonkelloteknikko Supavit Nummelinin.

Uspenskin pienemmät kirkonkellot

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa on käynnissä projekti, jonka puitteissa kaikkien seurakunnan pyhäköiden kirkonkellot tutkitaan, viritetään ja korjataan – tai korvataan kokonaan uusilla. Hankkeesta vastaa kirkonkelloteknikko Supavit Nummelin.

Hämeenlinnan kirkon kellot uudistettiin tämän vuoden alussa ja myös Hyvinkään kirkolle on hankittu uudet kellot. Loppuvuoden aikana on tarkoitus käydä läpi vielä Hangon ja Porvoon kirkkojen kellot.

Suuresta viikosta alkaen Nummelin on ahkeroinut Uspenskin katedraalissa. Vuoden kuluttua toteutettavaa suurempaa kellotornin remonttia odotellessa Nummelin teki katedraalissa eräänlaisen pikasaneerauksen, joka pitää kellot soittokunnossa varsinaiseen remonttiin asti.

Nummelin korjasi yhden haljenneen kellon ja asensi katedraaliin uuden kirkonkellojen soittopisteen, joka helpottaa kelloja soittavien vahtimestareiden työtä. Kellojen virittämisen lisäksi torniin asennettiin myös joitakin uusia kelloja, jotka parantavat kirkonkellosarjan kokonaissointia. Uusista kelloista kaksi ovat seurakunnalla vuoden lainassa Nummelinin omista varastoista. Nyt kannattaa käydä kuuntelemassa, miltä uusi juhlasoitto kuulostaa.

Uspenskin katedraalissa on nyt kaikkiaan 9 kelloa, joista kolme on pieniä pikkukelloja. Katedraalin juhlakello on Suomen toiseksi suurin kirkonkello – suurin sijaitsee Suomenlinnan kirkossa. Edellisen kerran katedraalin kelloja viritettiin katedraalin kupoleiden kultauksen yhteydessä vuosina 2004–2007. 

Kuva: Vlada Wahstén