Ikoneja yksityiskokoelmista esillä Lapinlahdella

Ajankohtaista | 09.05.2022

Taidemuseo Eemilin 13.5. avautuvan kesänäyttelyn pääpaino on 1700- ja 1800-lukujen ikoneissa – mukana myös metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamia ikoneja.

Korsunin Jumalanäidin ikoni

Lapinlahdella sijaitsevan Taidemuseo Eemilin 25.9. saakka avoinna oleva näyttely esittelee puulle maalattuja-, valkoemali- ja metalli-ikoneja suomalaisista yksityiskokoelmista. Itse ikonien lisäksi näyttely tarjoaa kiinnostavan kurkistuksen ikonien keräilyyn ja keräilijöiden tekemiin valintoihin.

Näyttelyn teokset ajoittuvat 1500-luvulta Venäjän vallankumoukseen ja edustavat mainituille vuosisadoille tyypillisiä tyylisuuntauksia. Esillä on monia eri ikoniaiheita, mutta määrällisesti eniten nähdään Jumalanäidin ikoneja.

Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelyn pääpaino on 1700- ja 1800-lukujen ikoneissa. 1800-luvulla maalattiin määrällisesti eniten ikoneja, koska tuolloin Venäjällä vapautettiin maaorjat. Suuret joukot ihmisiä lähtivät kulkemaan ympäri Venäjää, joten ikonien tarve kasvoi suureksi. Suosituiksi tulivat sellaiset ikonit, joista rukoilija koki saavansa voimaa ja lohdutusta. Esimerkkeinä näistä ikoniaiheista ovat näyttelyn ikonit Lohduta minua surussani, Eksyneiden opastaja ja Kaikkien murheellisten ilo.

Valtaosa Taidemuseo Eemilin Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelyn ikoneista on ensi kertaa yleisön nähtävillä. Kokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit, joita on esillä museon alakerran Studiossa.

Taidemuseo Eemil (Suistamontie 3, Lapinlahti) on avoinna to–pe klo 11–16, la–su klo 11–15. Kesäkuussa (8.–30.6.) museo on avoinna ke–su klo 11–18 ja heinäkuussa ti–su klo 11–18.

Kuva: Korsunin Jumalanäiti, 1800-luku. Yksityiskokoelma.