Kirkon päihdeohjelma sai rinnalleen addiktio-ohjeistuksen

Ajankohtaista | 02.05.2022

Isä Johannes Lahtelan kokoama ohjeistus huomioi monet erilaiset riippuvuuden muodot ja painottaa vertaistuen merkitystä toipumisprosessissa.

Suomen ortodoksiselle kirkolle vuonna 2013 laaditussa päihdeohjelmassa kuvataan, kuinka työyhteisön ja esimiehen tulee toimia, jos työyhteisön jäsenellä epäillään olevan päihdeongelma. Asiakirja antaa selkeät suuntaviivat esimerkiksi yhteistyöhön työterveydenhuollon kanssa. 

Erilaiset päihderiippuvuudet ovat kuitenkin vain osa addiktiosairauksien kirjoa. Paitsi alkoholiin tai muihin huumaaviin aineisiin, ihminen voi addiktoitua esimerkiksi pelaamiseen, seksiin tai pakonomaiseen ostamiseen. Tämä kaikki on papistolle tuttua pastoraalisen työn kautta. 

Helsingin ortodoksisessa hiippakunnassa järjestettiin viime syksynä koulutustilaisuus, jossa perehdyttiin sekä addiktioihin että tarjolla oleviin vertaistukimuotoihin. Koulutuspäivän suunnitteli Helsingin seurakunnassa monikulttuurisen työn pappina syksyllä aloittanut pastori Johannes Lahtela, joka on itsekin raitis alkoholisti.  

Nyt isä Johannes on laatinut arkkipiispa Leon pyynnöstä addiktio-ohjeistuksen täydentämään kirkon päihdeohjelmaa. Ohjeistuksen ideana on auttaa ymmärtämään entistä paremmin, mistä addiktioissa on kysymys ja millaista vertaistukea addikteille on tarjolla. 12 askeleen ohjelman perusidean esittelyn lisäksi mukaan on liitetty myös kymmenen kysymyksen ”addiktiotesti”, johon rehellisesti vastaamalla kuka tahansa voi arvioida omaa tilannettaan.

Hengellistä heräämistä on usein pidetty ellei ainoana, niin ainakin yleisimpänä väylänä raitistumiseen. Hengellisyyden roolia alkoholismista toipumisessa pro gradu -työssään käsitellyt isä Johannes korostaa kuitenkin ohjeistuksessaan vertaistuen merkitystä. Hänen mukaansa ortodoksinen hengellisyys täydentää 12 askeleen työskentelyä, mutta se ei voi korvata sitä. 12 askeleen ryhmät eivät puolestaan voi korvata kirkkoa, vaan addikti tarvitsee molempia pysyäkseen raittiina. ”Kun addikti liittyy 12 askeleen ryhmään, niin hän ryhtyy työstämään sairautensa juurisyitä. Toipumisohjelma auttaa ihmistä ylläpitämään rikasta hengellistä elämää, ja tällöin riippuvuus käy tarpeettomaksi”, kirjoittaa isä Johannes ja toteaa, että toipumisprosessi on "elämänmittainen hengellinen matka".

Isä Johannes pitää Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa viikoittaista addiktiopäivystystä, joka on avoin kohtaamispaikka kaikille riippuvuuksista kärsiville.  Addiktiopäivystys toimii puhelimitse (040 776 0700) ja sähköpostitse (johannes.lahtela@ort.fi) keskiviikkoisin klo 16-17. (Poikkeuksellisesti ei päivystystä keskiviikkona 4.5.). 

Kirkon päihdeohjelma ja addiktio-ohjeistus alla pdf-muotoisina liitetiedostoina.