Praasniekkakesä käynnistyy toukokuussa

Ajankohtaista | 27.04.2022

Temppelijuhlat kutsuvat taas kirkkokansaa koronavuosien rajoituksista päästyä. 

Vedenpyhitys Ilomantsissa

Jokainen ortodoksinen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle, jonka muistopäivänä vietetään pyhäkön temppelijuhlaa. Praasniekka eli temppelijuhla on pyhäkön ja samalla koko seurakunnan tai luostarin juhlapäivä.

Praasniekkoja vietetään myös talvikuukausina, mutta kesä on Suomessa praasniekkaväen juhla-aikaa. Mirhantuojien sunnuntain (1.5.) ja Pokrovan (1.10) välille sijoittuu useita kymmeniä temppelijuhlia – mahtuupa kesään myös päiviä, jolloin kymmenenkin pyhäkköä eri puolilla maata viettää praasniekkaa yhtaikaa. Seurakuntien omien pyhäköiden lisäksi praasniekkoja järjestetään myös joissakin yksityisten omistamissa pyhäköissä. 

Koronarajoitukset suitsivat juhlia tiukasti kesällä 2020 ja vielä viime vuonnakin praasniekkoja vietettiin tavallista maltillisemmin. Tänä kesänä on kuitenkin luvassa ihan perinteinen praasniekkakesä. Oman seurakunnan juhlien lisäksi kannattaa lähteä pyhiinvaellukselle myös muualle – vaikka korona-ajan verkkolähetyksistä tutuksi tulleeseen kirkkoon tai uudesta tsasounakirjasta (https://ort.fi/uutishuone/2022-01-20/uutuuskirja-esittelee-89-tsasounaa-eri-puolilta-maata) silmään pistäneeseen pyhäkköön. 

Praasniekkaan liittyy tavallisesti edellisenä päivänä toimitettava vigilia tai ehtoopalvelus. Varsinaisena juhlapäivänä toimitetaan liturgia ja usein myös vedenpyhitys joko pyhäkössä tai lähellä sijaitsevan luonnonveden ääressä. Juhlaan voi liittyä myös haudoilla toimitettava litania ja/tai ristisaatto – yhteistä ateriaa ja juhlaohjelmaa unohtamatta.

Oheiseen listaan on koottu ne toukokuun juhla- ja muistopäivät, joihin sijoittuu yhden tai useamman pyhäkön temppelijuhla. Huomaa kuitenkin, että jos varsinainen juhlapäivä osuu arkipäivälle, praasniekkapalvelukset voidaan toimittaa lähimpänä viikonloppuna tai muuna sopivana päivänä. Varsinkin pitkän matkan takaa praasniekoille matkustavien on siis syytä olla tarkkana päivämäärien kanssa ja tarkistaa aikataulu vielä kertaalleen asianomaisen seurakunnan tai luostarin omista tiedotteista (esimerkiksi www- tai Facebook-sivuilta). 

Pyhäkön nimen yhteydessä on mainittu sen katuosoite sekä paikkakunta ja seurakunta, jonka alueella sijaitsevasta pyhäköstä on kysymys. Pyhäkkötietojen perässä on tieto praasniekkaan liittyvistä jumalanpalveluksista seurakuntien ja yksityisten pyhäkköjen omistajien ilmoitusten mukaisesti.

Vastaava luettelo 1.6.–1.10. vietettävistä praasniekoista julkaistaan kirkon sivuilla perjantaina 27.5.2022.

Su 1.5. Mirhantuojien sunnuntai

 • Pyhien apostolienvertaisten mirhantuojien kappeli (Kirkkojärventie 1, Espoo, Trapesan kappeli). La 30.4. klo 18 ehtoopalvelus, su 1.5. klo10 liturgia, ristisaatto ja vedenpyhitys Espoon joen rannassa. Palvelusten jälkeen noin kello 12.30 praasniekkajuhla. 

Ma 9.5. Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä

 • Pyhän Nikolaoksen kirkko (Vuoksenniskantie 3, Imatra, Kaakkois-Suomen seurakunta). Su 8.5. klo 17 juhlavigilia, ma 9.5. klo 9.30 vedenpyhitys ja liturgia.
 • Pyhän Nikolaoksen kirkko (Tsiikontie 6, Hoilola, Joensuun seurakunta). Su 8.5. klo 17 vigilia, ma 9.5. klo 9.30 pieni vedenpyhitys ja liturgia.
 • Pyhän Nikolaoksen tsasouna (Kannelkoskentie 3, Viekijärvi, Joensuun seurakunta). Ma 9.5. klo 9 vedenpyhitys ja liturgia.
 • Pyhän Nikolaoksen kirkko (Nikolaoksentie 1 A, Rautalampi, Kuopion seurakunta). Su 8.5. klo 10 liturgia ja vedenpyhitys.
 • Pyhän Nikolaoksen tsasouna (Muuruvedentie 41, Muuruvesi, Kuopion seurakunta). La 7.5. klo 17 vigilia, su 8.5. klo 10 liturgia ja vedenpyhitys.
 • Pyhän Nikolaoksen tsasouna (Mäkikalliontie 11, Lievestuore, Jyväskylän seurakunta). Su 8.5. klo 18 vigilia, ma 9.5. klo 9 vedenpyhitys ja liturgia.

To 26.5. Herran taivaaseenastuminen, helatorstai

 • Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko (Keskuskatu 53, Kontiolahti, Joensuun seurakunta). Ke 25.5. klo 17 vigilia, to 26.5. klo 9 pieni vedepyhitys ja liturgia.
 • Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko (Hämeenkatu 6, Heinola, Helsingin seurakunta). Ke 25.5. klo 17 vigilia, to 26.5. klo 9.30 pieni vedenpyhitys ja liturgia.
 • Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko (Relanderinkatu 5, Varkaus). Ke 25.5. klo 17 vigilia. To 26.5. klo 9 liturgia, vedenpyhitys ja ristisaatto.
 • Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko (Läntinen Valkoisenlähteentie 48, Vantaa, Helsingin seurakunta). Ke 25.5. klo 17.30 vigilia. To 26.5. klo 10 liturgia ja ristisaatto noin klo 11.45 alkaen. 
 • Kristuksen taivaaseenastumisen tsasouna (Huhuksentie 31, Huhus, Ilomantsin kappeliseurakunta). Ke 25.5. klo 17 ehtoopalvelus. To 26.5. klo 9 vedenpyhitys, liturgia ja litania tsasounan rakentajien puolesta. 

Pe 27.5. Pyhä Johannes Venäläinen

 • Pyhän Johannes Venäläisen tsasouna (Viljakkala, Tampereen seurakunta, yksityinen pyhäkkö). Praasniekkaliturgia lauantaina 28.5. klo 9.30 alkaen. Palveluksen jälkeen kahvit navetan vintillä.
 • Pyhän Johanneksen leirikeskus (Säynelampi, Syvälahdentie 7, Taipaleen seurakunta). Torstaina 26.5. klo 18 suuri ehtoopalvelus ja vedenpyhitys, perjantaina 27.5. liturgia klo 9.

Kuva: Juha Riikonen