”Pahuuden, väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden voimat eivät lopulta voita”

Ajankohtaista | 25.04.2022

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeoksen pääsiäistervehdyksen lisäksi viikonloppuna julkaistiin myös Turkin kirkollisten johtajien yhteinen pääsiäisviesti.

Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos kehotti pääsiäisyön tervehdyksessään Fanarissa rukoilemaan, että Pääsiäinen olisi väylä kohti rauhaa ja sysäys humanitaaristen käytävien avaamiseksi. Myös yhteisessä pääsiäisviestissä Turkin kristillisten kirkkojen johtajien kanssa Ekumeeninen patriarkka puhui rauhan ja ykseyden kaipuun puolesta.

Pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan patriarkaalisessa kirkossa Hänen Kaikkipyhyytensä ekumeeninen patriarkka Bartolomeos toi esiin pääsiäisyön puheessaan, miten pääsiäisenä koko ihmiskunta iloitsee, ylösnousseessa Kristuksessa uudistunut luomakunta juhlii ja kaikki on täynnä valoa. Patriarkkamme korosti, että Kristus on valkeus kaikille ja että jokainen, joka rakastaa veljeään, pysyy valossa. (1 Joh. 2:9)

Ekumeeninen patriarkka sanoi, että tänä yönä hänen ajatuksensa ovat Ukrainassa ja kaikissa niissä maailmankolkissa, missä on väkivaltaa ja ihmisen arvokkuuden rikkomista. Patriarkka kehotti rukoilemaan, että Herran Pääsiäinen olisi risteyskohta, väylä kohti rauhaa koko maailmassa ja rauhaa kansojen kesken, mitä maailma niin kipeästi kaipaa – rukoilemaan Ylösnoussutta Lunastajaa, että tämän vuoden Pääsiäinen olisi sysäys humanitaaristen väylien avaamiselle, turvallisille käytäville todella turvallisille alueille niille tuhansille, jotka ovat saarrettuina Mariupolissa: siviileille, joiden joukossa on haavoittuneita, vanhuksia, naisia ja monia lapsia.

Hänen Kaikkipyhyytensä esitti jälleen kehotuksen lopettaa välittömästi veljeä vihaavaa sota, joka ”kaikkien sotien tavoin rikkoo ihmisyyden arvoa ja Herran käskyä rakastaa lähimmäistä”.

Ekumeeninen patriarkka painotti, että kristityillä on ”pääsiäisymmärrys elämästä, kuolemasta ja ikuisuudesta”: Kristuksen voitto kuolemasta tuo olemassaoloomme ikuisen elämän virrat ja ohjaa meitä ”ainoaan tarpeelliseen”. Hän muistutti, että loistava Herran Ylösnousemus täyttää elämämme ilolla ja tekee siitä päivittäisen Pääsiäisen.

Patriarkkamme vakuutti, että tiedämme varmuudella, etteivät pahuuden, väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden voimat, jotka yhä ahdistavat ihmiskuntaa, lopulta voita.

Yhteisessä pääsiäisviestissään Turkin armenialaisen patriarkan Sahak II:n, Syyrian ortodoksisen Istanbulin, Ankaran ja Izmirin metropoliitan ja patriarkaalisen vikaarin Filüksinos Yusif Cetinin ja Istanbulin latinalaisen katolisen kirkon apostolisen vikaarin piispa Massimiliano Palinuron kanssa Ekumeeninen patriarkka totesi, että valitettavasti itäiset ja läntiset kirkot eivät taaskaan vietä Pääsiäistä samana päivänä, mutta tänä vuonna vain yhden viikon erotuksella. Kirkolliset johtajat sanoivat pääsiäisviestissään rukoilevansa, että löytyisi pian tarpeellinen ratkaisu, joka sallisi sen, että kristityt kaikkialla maailmassa voisivat viettää uskomme tärkeintä juhlaa samana päivänä. Heidän mukaansa hyvä mahdollisuus sellaiseen aloitteeseen voisi hyvin olla tuleva ensimmäisen Nikean ekumeenisen kirkolliskokouksen 1700-vuotisjuhla vuonna 2025.

Yhteisessä viestissään kirkolliset johtajat korostivat, että ylösnousemuksen ilosanoma on toivon ja rauhan viesti sekä viesti ”täydellisestä rakkaudesta”, jossa ”ei ole pelkoa” (1 Joh 4:18). Juuri tämä pelastavainen viesti on myös suuren ykseyden kaipuumme syynä, päättivät johtajat pääsiäisviestinsä.

Pääsiäisyön tervehdyksen englanninkielinen teksti löytyy Ekumeenisen patriarkaatin sivuilta (24.4.2022):

https://ec-patr.org/greeting-of-his-all-holiness-ecumenical-patriarch-bartholomew-following-the-service-of-the-resurrection-pascha-easter-2022/

Pääsiäisyön tervehdys kreikaksi (24.4.2022): https://ec-patr.org/οικουμενικός-πατριάρχης-οι-δυνάμεις/ (tähän linkki myös patriarkaatin FB-sivuilla)

Linkitys englanninkieliseen tervehdykseen myös Orthodox Times -sivustolla (24.4.2022): https://orthodoxtimes.com/ecumenical-patriarch-the-forces-of-evil-will-not-win-in-the-end/