Ensimminen avustuserä Ukrainan sodan uhreille toimitettu

Ajankohtaista | 28.02.2022

Filantropia ry välittää avun perille Puolan ortodoksisen kirkon humanitäärisen työn järjestön kautta.

Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetyksen järjestö Filantropia ry on välittänyt ensimmäisen avustuserän Ukrainan sodan uhreille. Eleos-kansalaisjärjestön Varsovan toimipisteen kautta tehtävää työtä on avustettu 3 000 eurolla. Eleos Polska on Puolan ortodoksisen kirkon humanitaarisen työn järjestö, joka toimii ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi yhteistyössä paikallisviranomaisten ja ortodoksisten seurakuntien kanssa.

– Varsovasta lähtee tällä viikolla kolme Eleoksen rekkaa ja viisi bussia Ukrainan rajalle. Meillä on myös vastaanottokeskus ukrainalaisille, kertoo Eleos Polskan toiminnajohtaja Tomasz Stempa.

Seuraavaa Filantropian avustusta valmistellaan Białystokin alueella toimivalle Eleoksen toimipisteelle, joka tekee yhteistyötä paikallisen sairaalan kanssa ja valmistelee tavarakuljetusta Ukrainan rajalle. Białystok sijaitsee Koillis-Puolassa lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ukrainan rajalle, jonne puolalaiset ovat matkustaneet pakolaisia vastaan, on Białystokista noin 300 kilometriä. Venäjän hyökkäyksen jälkeen puolalaiset aloittivat nopeasti Ukrainasta saapuvien pakolaisten majoittamisen.

Puolan Wrocławissa asuva ylidiakoni Joseph Matusiak kertoo, että jo vuodesta 2014 lähtien Puolaan on tullut paljon ukrainalaisia. Yhdysvalloista kotoisin oleva Matusiak toimii linkkinä amerikkalaisten ystävien ja puolalaisten välillä heidän välittäessään tukea apua tarvitseville.

Matusiak on saanut viimeisimpiä uutisia Puolan ja Ukrainan väliseltä rajalta Dariusz Bojczykilta, joka toimii Rzeszowin ortodoksisen seurakunnan ja Puolan rajavartijoiden pappina. Hän on ollut mukana toimittamassa tavara-apua kuten hygieniatuotteita, makuupusseja, peittoja ja makeisia. Pakolaiset ovat saaneet ruokaa ja heitä on viety karanteeniin.

YK arvioi, että ukrainalaisia pakolaisia on puoli miljoonaa. Moni heistä on tulossa juuri Puolaan. Vuodesta 2014 lähtien Puolaan on tullut yli miljoona ukrainalaista muun muassa Itä-Ukrainan levottomilta alueilta. Monet ovat lähteneet Puolaan myös työn perässä. Siksi monilla nyt saapuvilla on maassa tuttuja ja sukulaisia. Tällä hetkellä suurin tarve on perustarvikkeista, joista on pula etenkin Ukrainan puolella rajaa, jossa odottaa suuri määrä ihmisiä rajan ylitystä.

Ortodoksit eri puolilla maailmaa ovat reagoineet ja tuominneet Venäjän hyökkäyksen, jolle ei ole mitään oikeutusta. Suomen ortodoksisen kirkon piispojen kannanoton voit lukea tästä: https://ort.fi/uutishuone/2022-02-26/mitaan-oikeutusta-sotaan-ei-ole

Suomen ortodoksisen kirkon tavoin monissa ortodoksisissa kirkoissa kerätään nyt apua Ukrainaan. Voit auttaa lahjoittamalla verkossa: https://filantropia.fi/kohde/kriisiapu-ja-kehitysyhteistyo/ tai tekemällä lahjoituksen Filantropian katastrofitilille: FI08 5480 0520 0345 94 (viite: 12289).

Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry on saanut Poliisihallitukselta rahankeräysluvan (luvan numero RA/2017/1236, myönnetty 30.11.2017), joka on voimassa 1.1.2018-31.12.2022 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään Filantropian diakonia-, lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin kansainvälisesti ja kotimaassa (vesi- ja ruokaturvan, terveydenhuollon, toimeentulon, kasvatuksen ja koulutuksen parantamiseen, humanitaariseen avustustyöhön ja katastrofiapuun sekä ihmisoikeuksien parantamiseksi tehtävään työhön).

Teksti: Riina Nguyen, Maria Hattunen