"Ekumenian sydämessä on taivaan valtakunnan aarre"

Ajankohtaista | 24.01.2022

Rovasti Heikki Huttusen opetuspuhe ekumeenisen rukousviikon seitsemäntenä päivänä.

Tänään on Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon seitsemäs päivä. Rukousviikon vuoden 2022 aineiston on valmistellut Lähi-idän kirkkojen neuvosto. Vuoden teema on Näimme hänen tähtensä nousevan ja tulimme kunnioittamaan häntä. (Matteus 2:2).

Lähi-idän kristityt ovat valinneet tämän vuoden rukousviikon teemaksi idästä nousseen tähden monista syistä. Monet lännen kristityt juhlivat joulua, Kristuksen syntymäjuhlaa, monet Idän kirkoissa viettävät suurempana juhlana Jumalan ilmestymisen juhlaa, teofaniaa, 6.1, joka on joulua vanhempi. Tällöin juhlan aiheena on se, kuinka Jumalan pelastava läsnäolo maan päällä tuli ilmi Betlehemissä ja Jordanilla. Keskittyminen teofaniaan eli Jumalan ilmestymiseen on omalla tavallaan aarre, jonka Lähi-idän kristityt voivat tarjota veljilleen ja sisarilleen eri puolilla maailmaa.

Rukousviikko on myös hyvä mahdollisuus antaa seurakunnissamme tilaa omaan maahamme Lähi-idästä tulleille ihmisille ja heidän todistukselleen, ja rukoilla erityisesti Lähi-idän puolesta.

Minua rukousviikon teema ”Näimme hänen tähtensä nousevan ja tulimme kunnioittamaan häntä” muistuttaa kristittyjen olennaisesta tehtävästä. Monia ihmisiä ympärillämme pelottaa ja ahdistaa maailman tilanne. Jotkut pelkäävät korona-viruksen aiheuttamaa tautia, jotkut taas siihen kehitettyä rokotetta. Erityisesti nuoria ahdistaa, ja syystäkin, ihmiskunnan kiihtyvä vauhti kohti ilmaston kuumenemista ja erilaisia ekosysteemien katastrofeja. Mikä on meidän kristittyjen sanoma ja tehtävä tässä tilanteessa? Missä on aarteemme?

Kristinusko näyttää meille maailman valon, Kristuksen, ja kutsuu seuraamaan valoa. Lähi-Idän kristityt muistuttavat, että tähti nousi idästä (Matt. 2:2). Aurinko nousee idästä ja pelastus ilmestyi Lähi-idäksi kutsutussa paikassa. Jumala syntyi ihmiseksi tiettynä aikana ja tietyssä paikassa. Jumalan armosta meitä siunaa aamun koitto, joka tulee luoksemme korkeudesta (Luuk. 1:78). 

Ekumeeninen rukousviikko ja ekumeeninen liike yleensä kutsuu kristittyjä kohtaamaan toisensa ja löytämään toisensa Kristuksen opetuslapsina. Ekumenia on ahaa-elämys, kun – ehkä yllätykseksemme – huomaamme, että vaikka olemme eri näköisiä, puhumme erilaisia hengellisiä kieliä, rukoilemme eri tavoin ja korostamme eri asioita, julistamme samaa evankeliumia ja seuraamme samaa Kristusta. Ekumeenisessa kohtaamisessa opimme jotain toinen toisistamme, opimme toisen kautta jotain itsestämme ja omasta traditiostamme, ja mikä tärkeintä, opimme yhteisestä uskostamme. Olemme kuin piirissä Vapahtajan ympärillä, ehkä etäälläkin, ja kun lähenemme Häntä, lähestymme myös toinen toistamme. Ekumenian sydämessä on taivaan valtakunnan aarre.

Ekumeenisen liikkeen olennainen tarkoitus on yhteinen todistus ja palvelu, että maailma uskoisi. Kristillisen Kirkon tulee olla tähti, joka valaisee tietä Kristuksen, maailman valon luo. Kristityt ovat kutsuttuja valaisemaan tietä sanoin ja teoin niin, että Kristus yhä uudestaan tulisi ilmi ja julki kansakunnille, että kaikki löytäisivät teofanian, Jumalan ilmestymisen, sen että Jumala on tullut luoksemme. Kuitenkin keskinäinen hajaannuksemme hämärtää kristillisen todistuksen valoa, tekee tiestä epämääräisen ja estää ihmisiä löytämästä tietä Kristuksen luo. Kertooko tämä aarteesta, joka on taivaassa? Jos taas kristityt löytävät toisensa, ja julistavat Kristusta yhdessä, he voivat osoittaa kohti Vapahtajan idästä nousevaa tähteä, joka johtaa kunnioittamaan Kristusta. Kristus on syntynyt ihmiseksi pimeyden keskelle. Hän on asettunut syntisten jonoon kasteelle, jotta Jumalan tahto ja rakkaus ihmiskuntaa kohtaan tulisi ilmi.

"Kristus, todellinen valo, ilmestyy ja valistaa koko maailman.
Hän, joka on kaiken puhtauden yläpuolella, ottaa kasteen yhdessä ihmisten kanssa ja pyhittää veden sieluja puhdistavaksi.
Tämä ihme tapahtuu maan päällä, mutta sen merkitys on taivaitakin korkeampi.
Puhdistuksen kautta saamme pelastuksen, veden kautta hengen, upotuksen kautta me kohoamme Jumalan tykö.
Ihmeelliset ovat Sinun tekosi, Herra! Kunnia olkoon Sinulle."
(Kristuksen kasteen juhlan teofanian kiitosstikiiroista)

Psalmi 100
Iloitse, maa! Kohottakaa riemuhuuto Herralle! [Ps. 66:1]
2 Palvelkaa häntä iloiten, tulkaa hänen eteensä riemuiten.
3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. [Ps. 79:13, Ps. 95:7]
4 Tulkaa hänen porteilleen kiittäen, hänen esipihoilleen ylistystä laulaen. Kiittäkää häntä, ylistäkää hänen nimeään.
5 Hyvä on Herra! Iäti kestää hänen armonsa, hänen uskollisuutensa polvesta polveen

Matt. 6:19-21
19 "Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. [Luuk. 12:33,34 : Sananl. 23:4; Sir. 27:1; Hepr. 13:5; Jaak. 5:1-3]
20 Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. [Matt. 19:21; Luuk. 12:21; 1. Tim. 6:17-19]
21 Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.

Opetuspuhe on pidetty Fida internationalin maanantaihartautena heidän pyynnöstään 24.1.2022.