Leonid Bashmakovin muistokonsertti Tampereella 4.12.

Ajankohtaista | 29.11.2021

Mestarin muisto elää kirkkaana sävellyksissä, joista kauneimmat kuullaan nyt säveltäjän omassa kotikirkossa.

Leonid Bashmakov

Tulevana lauantaina tulee kuluneeksi päivälleen viisi vuotta säveltäjä Leonid Bashmakovin (1.4.1927–4.12.2016) kuolemasta. Tampereen ortodoksiseen seurakuntayhteisöön kotiutunut säveltäjä jätti jälkeensä laajan ja monipuolisen tuotannon, jota ei tiettävästi ole vieläkään tyhjentävästi kartoitettu.

Tampereen ortodoksisen kirkon kuoron Ihana valkeus -konserttiin on koottu hienoimpia helmiä säveltäjän liturgisesta kirkkomusiikkituotannosta. Mukana on monta ennestään tuttua sävellystä, mutta joukosta löytyy myös harvemmin laulettuja veisuja.

– Sisällöltään ja sävyiltään kokonaisuus on läpileikkaus säveltäjän monipuoliseen ja syvälliseen musiikin käsittelyyn, jossa musiikki tuo tekstille harkitun sävyn ja syvyyden. Veisujen sanojen ja niille tehtyjen harmonioiden ja melodioiden kautta kuulija pääsee osalliseksi riemusta, surusta, kirkkaudesta, valosta, katumuksesta ja kaikista liturgiseen kiertoon kuuluvasta tunteiden kirjastosta, maalailee kuoroa konsertissa johtava kanttori Markus Hänninen.

Konsertti järjestetään Tampereen ortodoksisessa kirkossa eli pyhäkössä, jossa Bashmakov itse osallistui aktiivisesti jumalanpalveluksiin. Oletettavaa on, että myös kotikirkon akustiikalla on ollut oma osansa sävellystyössä. Konsertissa kuullaan myös puhe, jonka tulee pitämään Bashmakovin läheinen säveltäjäkollega Timo Ruottinen.

– Kannustan kaikkia eri puolilla Suomea työskenteleviä kollegoitani muistelemaan Leonid Bashmakovin elämäntyötä laulamalla hänen sävellyksiään jumalanpalveluksissa tulevana viikonloppuna, ideoi kanttori Markus.

4.12. klo 19 Leonid Bashmakovin muistokonsertti Ihana valkeus Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkossa (Tuomiokirkonkatu 27, Tampere). Tampereen ortodoksisen kirkon kuoroa johtaa kanttori Markus Hänninen. Vapaa pääsy, käsiohjelma 10€. Konserttiin voidaan ottaa sisälle vain istumapaikoille mahtuva määrä, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa. Yleisöä pyydetään myös varautumaan koronapassin näyttämiseen ovella.

Kuva Leonid Bashmakovista: Jaakko Bashmakov