Diakoninen kirkko – kutsuva kirkko -työpaja 16.–17.11.

Ajankohtaista | 08.10.2021

Valamon luostarissa järjestettävään keskustelevaan työpajaan voi osallistua myös Teamsin kautta.

Ihmisiä kädet yhdessä

Valamossa järjestetään marraskuussa diakonian työpaja, jossa pohditaan, millaisia ovat ne käytännöt ja kohtaamiset, jotka kutsuvat ihmisiä osallisiksi kirkkomme toimintaan. Teemoina mm. tunnetaidot kohtaamisissa, diakoniset käytännöt eri toimintamuodoissa, sosiaaliturvan kysymykset ja uusi tulokas kirkon jäsenenä. Ohjelmaan sisältyy myös työskentelyä yhteen vetävä, kirkon tulevaisuuteen katseita suuntaava osuus.

Keskustelua on käymässä monipuolinen joukko seurakuntalaisia ja vapaaehtoisia, järjestöjen edustajia sekä kirkon työntekijöitä eri paikkakunnilta ja rooleista käsin. Mukana ovat mm. työnohjaaja Virpi Liirus-Mäkelä, diakoniatyöntekijä Eeva Timonen, Kari Hartikka, Johanna Jomppanen ja Sarianne Karulinna Helsingin seurakunnan diakoniatiimistä, isät Tuomas Kallonen ja Heikki Huttunen, vapaaehtoistyöntekijät Eija Forsvik ja Eila Valtanen, sekä tulevaisuusnäkökulmaa inspiroivassa dialogissa FM Tuovi Haikala ja professori Markku Wilenius.

Tilaisuus toteutetaan keskustelevana ja siihen voi osallistua sekä paikan päällä Valamossa että Teamsin kautta. Mukaan mahtuu 50 henkeä. Työpajan järjestää Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskus. 

Ohjelma on maksuton ja sisältää taukotarjoilun. Paikan päällä osallistuville hinnaksi muodostuu mahdollinen yöpyminen Valamossa ja matkakulu omalta paikkakunnalta. Koko ohjelman ajan mukana keskustelemassa ja juontamassa ohjelmassa mainittujen alustajien lisäksi Suomen ortodoksisen kirkon vapaaehtoistyön ohjaaja Eija Honkaselkä sekä diakoniatyön ohjaaja Katja Vilponiemi.

Ilmoittautumiset: katja.vilponiemi@ort.fi 22.10. mennessä. Jos haluat osallistua työpajaan Teams-linkin kautta, ilmoita asiasta erikseen. Linkki toimitetaan lähempänä työpajan toteutumista sähköpostitse. Paikan päälle tulijoita pyydämme ilmoittamaan mahdollisista ruoka-ainerajoitteista. Lisätietoja Katjalta p. 040 665 0943.

OHJELMA

Tiistai 16.11.

11.30– Lounasta nautittavissa Trapesan noutopöydässä (omakustanteinen ja oman saapumisajan mukaan, Trapesa auki 7:30 – 18:00)

12.30–14.00 Diakoninen kirkko – millainen se on? Miten käsitämme diakonisen kohtaamisen ja diakoniset elementit kirkon eri toiminnoissa? Mitä voisimme toteuttaa paremmin? Keskustelua ja yhteistä pohdintaa inspiroimassa isä Tuomas Kallonen / Tampereen ortodoksinen seurakunta ja diakoniatyöntekijä Eeva Timonen / Joensuun ortodoksinen seurakunta

14.00–14.15 Virkistystauko, tauoilla tarjolla kahvia, teetä ja hedelmiä

14.15–15.30 Tunnetaidot diakonisissa kohtaamisissa – työkaluja ja vahvistusta omaan tunneosaamiseen vaihtelevissa tilanteissa. Työkaluja tarjoaa ja yhteistä keskustelua inspiroi työnohjaaja Virpi Liirus-Mäkelä ja diakoniatyöntekijä Johanna Jomppanen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta.

15.30–15.45 Virkistystauko, kahvitarjoilu ja suolainen kahvileipä

15.45–17.00 Uusi tulokas kirkossa. Hyviä käytäntöjä ja keskustelua vastaanottamisen merkityksestä seurakuntayhteisön vahvistajana. Keskustelua ravitsemassa isä Heikki Huttunen, Filoksenia ry:n vapaaehtoinen Eija Forsvik Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta, Eila Valtanen Kajaanin seurakunnasta sekä diakoniatyöntekijä Johanna Jomppanen.

17.00–17.55 Kysy diakoniatyöntekijältä. Työpajaosalistujien mielenkiinnosta kumpuavaa asiaa sosiaaliturvasta, auttamisen muodoista ja mistä tahansa diakoniaan liittyvästä. Voit lähettää kysymyksiä ilmoittautumisen yhteydessä tai niiden herätessä jo etukäteen. Mukana vastaamassa Helsingin ja Joensuun ortodoksisten seurakuntien diakoniatyöntekijät Kari Hartikka, Sarianne Karulinna.

18.00 Mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen Kristuksen kirkastumisen kirkossa

19.30 Ryhmälle varattu mahdollisuus Valamolaisen teepöydän nauttimiseen omakustanteisesti hintaan 12€ / hlö (vahvista ilmoittautumisen yhteydessä)

Keskiviikko 17.11.

9.00–11.00 Kirkkomme voimavarat ja vetovoimatekijät nyt ja tulevaisuudessa. Mistä syntyy kirkon pitovoima, ja miten voimme huomioida kirkon tulevaisuuden nyt? Dialogissa tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius ja FM Tuovi Haikala.

11.00 Johtopäätöskeskustelu inspiroivan dialogin päätteeksi.

Huoneiden luovutus ja mahdollisuus nauttia lounasta ennen kotimatkalle lähtöä.

 

Majoitusta varattavissa omakustanteisesti joko luostarihotellista:

• hinta2hh85€/huone/yö • hinta1hh70€/huone/yö

tai opistohotellista:

• 9x1hh,hinta55€/yö
• 4x2hh,hinta65€/huone/yö(1hengenyöpyessähinta55€/yö)

Huonehinnat sisältävät luostariaamiaisen. Mainitse varatessasi diakoninen kirkko –työpaja. Varaukset puhelimitse numeroon 017 570 1810.