Loviisan yli 200-vuotias kirkko täyttää 20 vuotta

Ajankohtaista | 07.10.2021

Jumalanäidin Kasanilaisen ikonin kirkko on ollut alkujaan kenttäkirkko, joka on sijainnut aiemmin mm. Haminassa, Käkisalmessa ja Pietarsaaressa.

Loviisan kirkko sisältä

Kaakkois-Suomen ortodoksisessa seurakunnassa vietetään tulevana viikonloppuna juhlaa, kun Loviisan Itäisellä Tullikadulla sijaitseva Jumalanäidin Kasanilaisen ikonin kirkon kirkoksi vihkimisestä tulee kuluneeksi 20 vuotta. Juhlan palvelukset toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Sunnuntain liturgiassa arkkipiispa vihkii seurakuntaan myös uuden lukijan, Greogorio Marhalan.

Loviisan pyhäköllä on kiehtova ja suomalaisittain ainutlaatuinen historia. Vaikka kirkon vihkimisestä on vasta 20 vuotta, niin kirkko itsessään on yli 200-vuotias. Tämän erikoisen faktan selittää se, että alkujaan kirkko on ollut sotilasrykmentin liikuteltava kirkko, jota on siirrelty paikkakunnalta toiselle sotilasosaston majoituspaikan mukaan. Näitä kenttäkirkkoja ei ollut tapana vihkiä kirkoiksi.

Kirkon tarkka ikä ei ole tiedossa. Ensimmäinen merkintä siitä löytyy vuodelta 1795, jolloin se sijaitsi Haminassa. Sieltä kirkko siirrettiin Käkisalmeen vuonna 1804. Vuonna 1809 kirkko siirtyi Hämeenlinnaan ja 1810-luvun alussa se oli jonkin aikaa ”pakattuna” ja poissa käytöstä. Vuonna 1815 se siirrettiin Pietarsaareen, kolme vuotta myöhemmin Vaasaan ja vuonna 1830 Kokkolaan.

Loviisaan kirkko tuli vuonna 1833, mutta ei vielä nykyiselle paikalleen, vaan Svartholman merilinnoitukseen. Vuonna 1835 se sijoitettiin nykyiselle paikalleen Ruotsin vallan aikaisen kasarmirakennuksen toiseen kerrokseen.

Vuonna 1885 Loviisan kaupunki lunasti vanhat kasarmit valtiolta ja silloin paikallinen seurakunta esitti kaupungille toiveen siitä, että kirkko saisi jäädä paikalleen. Loviisan kaupunginvaltuusto tekikin 1800-luvun lopulla päätöksen, että kirkko voi korvauksetta sijaita kaupungin omistukseen siirtyneessä kasarmirakennuksessa ”niin kauan kun kaupungissa asuu yksikin ortodoksi”. Päätöstä ei ole milloinkaan kumottu. Loviisassa asuu nykyisin noin 80 ortodoksia.

Loviisan pyhäkkö sai virallisen kirkon statuksen vasta vuonna 2001, jolloin  nykyinen arkkipiispa Leo vihki sen kirkoksi. Jo tuolloin kirkko oli sijainnut samalla paikalla lähes 170 vuotta ja siitä oli muotoutunut pysyvä kirkko arvokkaine ikoneineen ja sakraaliesineineen. Kirkossa on runsaasti historiallista esineistöä ja puvustoa ja myös kirkkotila on säilyttänyt autenttisen ilmeensä. Pyhäkkö on Museoviraston suojelukohde.

Ainutlaatuisen historian omaavan kirkon erikoisin harvinaisuus on koottava ikonostaasi, joka on maalattu kankaalle ja pingotettu kevyisiin, helposti purettaviin ja siirrettävin kehyksiin.

Voit tutustua pyhäkköön myös koronavuoden praasniekkaa varten tehdyn videon välityksellä. Videolla kirkkoa esittelee kanttori Katarine Lehtomäki: https://youtu.be/cxIoZdF97ts

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Ville Kiiveri