Korona-aika väistyy, seurakuntaelämä vilkastuu

Ajankohtaista | 04.10.2021

Valtaosa epidemia-aikaisista rajoitteista on purettu kaikissa hiippakunnissa, mutta maskin käyttö on edelleen suositeltavaa.

Tuohusteline Uspenskissa

Oletko kaivannut korona-aikana kirkkoon? Lämpimästi tervetuloa! Yhdessäkään seurakunnassa ei tarvitse enää ilmoittautua palveluksiin etukäteen, sillä kokoontumisrajoituksia ei enää ole voimassa minkään hiippakunnan alueella.

Myös minimimiehityksellä toimitetut palvelukset ovat viimein historiaa, joten seurakunnan papistoa näkee taas pyhäköissä entistä enemmän. Kuorolauluakin kuulee kirkoissa pitkästä aikaa ja ainakin Helsingin hiippakunnassa kanttorit voivat laulattaa myös kirkkokansaa. Kuopion ja Karjalan hiippakunnassa pidättäydytään kuitenkin vielä toistaiseksi yhteislaulusta ja ehtoollisen edellä luettavan rukouksen yhteen ääneen lausumisesta.

Monessa mielessä paluu vanhaan hyvään aikaan on siis jo todellisuutta. Muutamia varotoimia on silti vielä käytössä.

Maskin käyttöä suositellaan edelleen kirkkokansalle kaikissa hiippakunnissa. Papisto käyttää maskia hiippakuntakohtaisten ohjeiden mukaisesti lähikontaktitilanteissa – esimerkiksi ehtoollista jaettaessa.

Ehtoollinen jaetaan koko kirkossa yhä poltettavilla puukuitulusikoilla eikä ikoneita tai ehtoolliskalkkia suudella. Jumalanpalveluksiin osallistuvia pyydetään muutenkin kiinnittämään erityistä huomiota käsihygieniaan. Kirkkosaliin voi myös pyrkiä asettumaan hieman totuttua väljemmin.

Koronaepidemian jälkeen kaikille lienee myös selvää, että jumalanpalveluksiin ei tulla sairaana: ei vatsataudissa sen paremmin kuin hengitystieoireisenakaan.

Kaikissa hiippakunnissa seurataan edelleen koronatilanteen kehittymistä ja rajoituksiin turvaudutaan uudelleen, mikäli tarvetta ilmenee. Toivomme varmasti kaikki, että näin ei tapahdu.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Vladimir Sokratilin