Ekumeenisen patriarkaatin piispat koolle syyskuussa

Ajankohtaista | 22.07.2021

Patriarkka Bartolomeoksen kutsusta Istanbuliin matkustavat myös Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen jäsenet.

Synaksis 2015 ryhmäkuva

Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispa ja Ekumeeninen patriarkka Bartholomeos on kutsunut patriarkaatin kaikki toimessa olevat piispat kolmen vuoden välein järjestettävään synaksikseen, piispojen kokoukseen Konstantinopoliin 1.–3. syyskuuta 2021.

Piispat osallistuvat myös kirkkovuoden alun, indiktion, juhlallisuuksiin.

Kutsukirjeessään patriarkka Bartolomeos toteaa, että tapaaminen antaa erinomaisen mahdollisuuden tavata kasvotusten ja vaihtaa arvokkaita näkemyksiä ja kokemuksia tärkeistä asioista, kuten ihmiskuntaa vaivaavasta pandemiasta ja sen tuomista pastoraalisista haasteista, kristittyjen ja uskontojen välisestä vuoropuhelusta, maailman evankelioinnista sekä sosiaalisista haasteista.

Synaksiksen aikana muistellaan myös Hänen Kaikkipyhyytensä 30-vuotista taivalta Ekumeenisen istuimen patriarkkana.

Konstantinopoliin matkustavat arkkipiispa Leo, metropoliitta Arseni, metropoliitta Elia sekä ylidiakoni Andreas Salminen ja teologinen sihteeri Jelisei Heikkilä.

Piispojen kokouksessa käsiteltävät aiheet sivuavat ajankohtaisella tavalla 20.–22. heinäkuuta koolla olleen Pyhän Synodin yhden istunnon päätöstä, jossa keskusteltiin lääketieteen uhrautuvasta ja merkittävästä panoksesta pandemian torjunnassa. Tieteen ihmiskunnan hyväksi tuomaa panosta Pyhä Synodi päättikin kunnioittaa pyhien palkattaparantajien muistolla, jota tulisi vuosittain viettää 17. ja 18. lokakuuta lähinnä olevana sunnuntaina. Tänä vuonna tuo muistopäivä on 17. lokakuuta.

Teksti: Jelisei Heikkilä
Kuva vuoden 2015 synaksiksesta: Ekumeeninen patriarkaatti