Painettu Aamun Koitto sai ihastuneen vastaanoton

Ajankohtaista | 14.07.2021

Lukijoita miellytti erityisesti lehden kiinnostava sisältö, raikas toimituksellinen ote ja ulkoasu.

Ensimmäisen numeron kansi

Ennen juhannusta ortodoksisiin talouksiin jaettu valtakunnallinen Aamun Koitto -printtilehti sai lukijoilta paljon myönteistä palautetta. Erityisesti lukijat kiittelivät mielenkiintoista sisältöä, uudenlaista ja raikasta toimituksellista otetta ja juttujen kiinnostavaa esillepanoa.

Myös painetun lehden visuaalinen ilme keräsi paljon kiitosta. Printtilehden ulkoasun suunnittelusta vastasi Tiina Valve Hansdotter-suunnittelutoimistosta.

Uusi Aamun Koitto on luettavissa myös näköisversiona verkossa, ja linkit näköislehteen löytyvät tämän jutun lopusta.

Uusi Aamun Koiton printtilehti koostuu 16-sivuisesta runkolehdestä ja 8-sivuisesta hiippakuntaliitteestä, josta painetaan kolme erilaista versiota: Helsingin, Kuopion ja Karjalan sekä Oulun hiippakuntaliite. Tällä kertaa runkolehden mukana ilmestyivät poikkeuksellisesti vain Oulun sekä Kuopion ja Karjalan hiippakuntaliitteet, koska Ortodoksiviesti ja Kupoli kattavat Helsingin hiippakunnan tiedotustarpeet vielä kesän ylitse.

Kirjasinkokoa toivottiin isommaksi

Toki uusi printtilehti kirvoitti myös kritiikkiä, josta valtaosa kohdistui kirjasinkokoon. Erityisesti varttuneemmat lukijat kokivat ensimmäisen printtilehden kirjasinkoon liian pieneksi. Samoin lukijat toivoivat paksumpaa paperilaatua, jotta lehti kestäisi pidempääkin selailua. Kuitenkin paperilaadussa lukijoita miellytti se, että värit toistuivat upeasti.

Kirjasinkoon muutos on helppo toteuttaa, jos kohta tällöin on huomioitava palstatilan riittävyys. Toimitus haluaa mahduttaa lehteen mahdollisimman paljon seurakuntien tuottamaa omaa materiaalia.

Sen sijaan paperilaadun muuttaminen on jo selkeämmin kustannuskysymys, ja lehden tiukka budjetti asettaa omat raaminsa sille, missä määrin lukijoiden toiveet on mahdollista huomioida lehden teknisen toteuttamisen osalta. Koska lehti jaetaan koko Suomeen, jakelukustannukset muodostavat suurimman yksittäisen osa-alueen printtilehden kustannuksista. Budjettia tai suuria strategisia linjoja koskevat ratkaisut eivät ole toimituksen käsissä, vaan niistä päättävät ylemmät tahot, kuten kirkollishallitus ja kirkolliskokous.

Aamun Koiton toimitus kuuntelee lukijoitaan tarkasti, ja pyrkii parantamaan lehteä saamansa palautteen perusteella jatkuvasti.

Palautteelle ja aineistolle varattu sähköpostisosite on: aamunkoitto@ort.fi.

Aamun Koiton toimituksen muodostavat tällä hetkellä päätoimittaja Susanna Sompin lisäksi toimitussihteerin tehtäviä hoitava Maria Hattunen ja pääasiassa ulkomaan uutisiin sekä teologisiin artikkeleihin keskittyvä Vladimir Sokratilin.

Aamun Koitto jaetaan painettuna versiona noin 42 000 ortodoksitalouteen. Ennen printtilehteä uusi Aamun Koitto alkoi ilmestyä jatkuvasti päivittyvänä verkkolehtenä maaliskuussa 2021 osoitteessa aamunkoitto.fi.  Printtilehden seuraava numero ilmestyy 17. syyskuuta 2021.

Linkit Aamun Koiton näköislehteen:

Runkolehti: https://www.lukusali.fi/index.html?p=Suomen%20ortodoksinen%20kirkko&i=1c643d7e-db23-11eb-b137-00155d64030a

Oulun hiippakunnan liite: https://www.lukusali.fi/index.html?p=Suomen%20ortodoksinen%20kirkko&i=aed41f02-db24-11eb-98ea-00155d64030a

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan liite: https://www.lukusali.fi/index.html?p=Suomen%20ortodoksinen%20kirkko&i=ef67958a-db24-11eb-aade-00155d64030a

Teksti: Susanna Somppi
Kuva: Esko Jämsä