Luottamustehtävä on palvelutehtävä

Ajankohtaista | 18.06.2021

18.6. väitöskirjaansa puolustava kirkolliskokousedustaja Ritva Bly alleviivaa yhteistyön merkitystä hallinnollisissa luottamustehtävissä.

Ritva Bly tsasounan sisällä

Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja koko kirkon hallinnollisissa luottamustehtävissä pitkään palvelleen FL Ritva Blyn  sovelletun fysiikan alaan kuuluva väitöskirja Patient exposure levels and collective effective dose to the population from radiological examinations – changes from 2008 to 2018 in Finland tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 18. kesäkuuta.

– Ortodoksisuus on osa elämääni. Olen kiitollinen, että saan osallistua jumalanpalveluksiin ja olla osa kirkollista yhteisöä. Luottamushenkilönä toimimisen kautta olen saanut palvella kirkkoa ja toisaalta tuoda esiin yhteisön toiveita ja tarpeita, kertoo Bly.

Tällä hetkellä Ritva Bly on kirkolliskokouksen ja sen lakivaliokunnan jäsen.

– Lakivaliokunnan tehtävänä on tällä kaudella laatia kirkolliskokoukselle mietintö lain ja kirkkojärjestyksen muutoksista, joita ehdotetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle valmisteltavaksi eduskunnalle. Sen vaativampaa ja toisaalta tärkeämpää tehtävää harvoin kohdalle sattuu.

Bly on saanut myös tiedon, jonka mukaan hän on nousemassa ensimmäiseltä varasijalta Helsingin seurakunnanvaltuustoon, jonka puheenjohtajana hän toimi edellisellä kaudella.

– Valtuusto on seurakunnan ylin päättävä elin, jota ohjaavat säädösten lisäksi muun muassa kirkolliskokouksen päätökset toiminnan linjauksista. Olen myös aiemmin ollut kirkollishallituksen kollegion maallikkojäsen kaksi kautta ja sen päätöksillä on suoraa vaikutusta seurakuntiin, muun muassa avustusten jakamisen osalta sekä kirkon talouden ja toiminnan suunnittelun osalta.

Hallinnollisissa luottamustehtävissä toimiminen on tärkeä osa kirkon vapaaehtoistyön kenttää, vaikka asiaa ei usein niin mielletäkään. Bly näkee sen suurimpana haasteena käytettävissä olevan ajan rajallisuuden mutta toteaa samalla, että sama haaste tulee usein vastaan myös työelämässä.

Luottamushenkilön ja tutkijan rooleista löytyy muutakin yhteistä.

– Yksin pystyy harvoin saamaan mitään aikaan, mutta yhteistyöllä voi syntyä paljon hyvää. Yhteistyötä tarvitaan myös tutkimuksessa, johon väitöskirjatyöt pohjautuvat.

Yhteistyön aikajänne on kuitenkin erilainen akateemisessa maailmassa ja toimikausiin sidotuissa luottamustehtävissä.

– Töissä on usein pitkäaikaisia työkavereita, joiden kanssa tehdään yhteistyötä useiden vuosien ajan, mutta luottamustehtävissä henkilöt vaihtuvat muutaman vuoden välein ja yhteistyön rakentaminen pitää aina aloittaa alusta, muistuttaa Bly.

Oma tsasouna valmistumassa

Kun Covid-19 pandemia alkoi, Ritva Blyn työssä tapahtui suuri mullistus, kun ulkomaanmatkat jäivät pois.

– Matkustamisesta vapautuva aika antoi mahdollisuuden keskittyä kirjoittamaan väitöskirjaa. Etätyön ansiosta olen voinut myös viettää enemmän aikaa perheen parissa ja Ruokolahdella kesämökilläni.

Mökille on juuri valmistumassa oma, pyhälle Herran äidinäiti Annalle pyhitettävä tsasouna.

– Halusimme vaalia suomalaista rakennusperinnettä ja siksi rakennusprojekti on edennyt hyvin maltillisesti ja jokaisesta vaiheesta on saatu nauttia.

Arkkipiispa Leo siunasi maapohjan jo kaksi vuotta sitten.

– Rakensimme tsasounalle käsin kivisen perustan. Isä Timo Tynkkynen siunasi liekkikupolin, joka nostettiin paikoilleen viime kesänä. Tänä kesänä tsasounaa viimeistellään – ikkunat laitetaan paikoilleen juhannuksen jälkeen. Ikonitkin ovat jo valmiina. Ikonimaalareiksi halusin naisia, koska koen, että kirkossamme on niin paljon enemmän tehtäviä miehille.

Jotta tutkimustyö sujuisi, pitää elämässä olla vastapainona muuta mielekästä tekemistä ja ajateltavaa.

– Luottamustehtävien ohella olen harrastanut käsitöitä. Tällä hetkellä puikot ovat kuudennen Strömsö-villapaidan neulomisessa kiinni. Odotan innolla, että pääsen tekemään käspaikkoja tsasounaan.

Tärkeitä ajattelun virikkeitä saa lisäksi lukemalla, mutta myös keskustelemalla.

– On ollut erityinen ilo keskustella muun muassa isä Ambrosiuksen kanssa. Hänen sanoissaan on usein jotain sellaista, joka ajatteluttaa vielä kauan jälkikäteen. On aina hyvä kuulla erilaisia mielipiteitä ja avata uusia näkökulmia. 

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Ritva Blyn kotialbumi