RIISAn kesässä jumalaista valoa ja laajennettua todellisuutta

Ajankohtaista | 17.06.2021

Ortodoksiseen kirkkomuseoon pääsee nyt myös Hop-On-Hop-Off -kaupunkibussilla, joka lähtee Kuopion kaupungintalon edestä.

Metallinen jouluikoni

Kuopiossa sijaitsevan ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn kesään kuuluu hyvää.

Taiteilija ja keräilijä Risto Vilhunen (s. 1945) luovutti 2018 ikoneista ja kristillisestä esineistöstä koostuvan kokoelmansa Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiölle. Mittavaan lahjoitukseen kuuluu 1 600 esinettä, joista suurin kokonaisuus ovat metallista valetut ikonit ja ristit. Poimintoja tästä kokoelmasta on esillä Jumalainen valo -näyttelyssä, joka on esillä RIISAssa 28.8. saakka.

Kokoelmanäyttely Pyhyyden portailla saa uutta sisältöä laajennetun todellisuuden avulla. Lapsille ja nuorille suunnattu ilmainen Safari-mobiilipeli tarjoaa digitaalisen näyttelykokemuksen museon saleissa. RIISAn esineistöstä löytyvät eläinhahmot heräävät henkiin Salmi AR -mobiilisovelluksen avulla. Mobiilipeli on ladattavissa museossa juhannuksen jälkeen.

RIISAan pääsee jatkossa myös Hop-On-Hop-Off -kaupunkibussilla. Se kuljettaa matkailijoita linja-autolla ja laivalla kesällä ja syyslomilla 2021 ja 2022 sekä talvilomalla 2021 ja 2022. Kaupunkibussi lähtee Kuopion kaupungintalon edestä, ja reitin varrella on paikallisia matkailukohteita. Hanketta hallinnoi Savonia-ammattikorkeakoulu Oy ja se on saanut rahoitusta muun muassa Pohjois-Savon liitolta.

Museo on osana Kuopion matkailua myös I love Kuopio -kesäpassissa. Kesäpassiin on koottu 72 huippuetua 36 paikalliselta toimijalta. Kesäpassia myydään Museokauppa Pikku-Bysantissa, ja RIISA on mukana omalla tarjouksellaan.  

Henkilöstöuutisia

Keväällä 2021 Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön hallitus tarkensi RIISAn henkilöstöpolitiikkaa ja avasi uusia toimia. Uusina työntekijöinä ovat aloittaneet intendentti Katariina Husso ja museoassistentti Maria Pöppönen. Ilona Pelgonen, joka on työskennellyt RIISAssa vuodesta 2015, jatkaa amanuenssina.

Museon johtajana toimii Teresa Töntsi, joka jatkaa säätiön toimitusjohtajana vastaten muun muassa talous- ja henkilöstöhallinnosta, museon strategisesta johtamisesta ja kehittämisestä, yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa sekä kokoelmahankinnoista.

Amanuenssin ja intendentin toimenkuviin kuuluvat kokoelmienhallinta, tutkimuspalvelu sekä tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoiminta. Intendentin ajankohtainen tehtävä on museon sähköisen kokoelmanhallintaohjelman kehittäminen. Intendentti toimii myös johtajan sijaisena.

Amanuenssi on vastannut vuodesta 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön Kalassa merta lähempänä -hankkeesta. Se sisältää RIISAn virtuaalisen näyttelykokemuksen 360°-taidekiertona, julkisen aineistogallerian karttapalveluna sekä lapsille ja nuorille suunnatun digitaalisen Safari-mobiilipelisovelluksen.

Museoassistentti Marke Penttinen vastaa edelleen museon valokuva-arkistosta ja kuvapalvelusta sekä museoassistentti Maria Pöppösen kanssa asiakaspalvelun taloushallinnosta ja museokauppa Pikku-Bysantin toiminnasta. Pöppösen toimenkuvaan kuuluu lisäksi RIISAn asiakastyö, viestintä ja matkailumarkkinointi.

Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA (Karjalankatu 1, Kuopio) on kesäaikaan 29.6.–31.8. avoinna tiistaista lauantaihin klo 10–16. Lisätietoja: www.riisa.fi.

Kuvassa Risto Vilhusen ikonikokoelman ensimmäinen ikoni, jonka keräilijän isä toi sodasta. Kolmiosaisen metalli-ikonin keskelle on kuvattuna Kristuksen syntymä. Kuva: Henna Hietainen